RYA – Starship

Ik vermoed dat ik niet de enige zal zijn die bij de combinatie sciencefiction, synthipop en Duitsland meteen aan de jaren tachtig nummer één hit “Codo” van D.Ö.F. moet denken. Met dat nummer in mijn hoofd begon ik dus aan de ruimtereis die het Duitse zangeresje RYA ons voorschotelt op Starship. Nadat ik me door de met galmende synths opgeluisterde opener heen heb moeten worstelen en dus voor het ergste vrees, krijg ik tot mijn grote verbazing een nummer voorgeschoteld dat wat mij betreft mag doorgaan als één van de leukste singles van het jaar. “Love Protection” is namelijk een perfect elektropopliedje waar Hooverphonic jaloers op zou zijn. RYA klinkt dan ook een beetje als Geike Arnaert op haar kittigst. Vervolgens wisselen op deze plaat meer van dit soort vlotte popliedjes – die overigens nergens “Love Protection” weten te overtreffen – zich af met tenenkrommende jaren tachtig sciencefiction hymnes die beelden oproepen van een Captain Kirk die op een bordkartonnen planeet in gevecht is met een man in een rubber monsterpak. Als ze op het voorlaatste nummer dan ook nog eens overstapt naar het Duits komt ze wel heel erg gevaarlijk dichtbij het eerdergenoemde hitje uit mijn jeugd. Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik daar nou niet echt van in een jubelstemming raak. Dus dan maar het schijfje in de CDrom-drive van m’n PC gestopt, de poppy tracks er vanaf geript, de brander zijn werk laten doen en hopla: een verdomd leuke EP met luchtige synthipop!


mij=Edel / Rock Inc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven