Leon Verdonschot – Hart tegen Hart

Leon Verdonschot - Hart tegen HartHet lezen van (muziek)tijdschriften is één van mijn favoriete tijdsbestedingen. Inmiddels heb ik al een flinke container vol met blaadjes verzwolgen en daarmee ook langzaam maar zeker mijn favoriete journalisten weten te abstraheren. Deze laten zich overigens, helaas, niet verzamelen bij één en hetzelfde blad. Het zijn de wat minder hoog van de toren blazende scribenten die ik doorgaans het liefste lees. Zoals Nieuwe Revu’s Leon Verdonschot. In Hart tegen Hart is een selectie van zijn “Rock n’ Roll ontmoetingen” gebundeld in een lekkere hapklare vakantiebrok. Zowaar eens een mooi boekje over muziek waar pretentieus en semi-intellectueel gewauwel niet de boventoon voert. Verdonschot valt me niet lastig met hinderlijke opschepperij over zijn muziekkennis en ook zijn keuze van gesprekspartners is verfrissend. Hij krijgt het voor elkaar om een diepgaand interview met Andre Manuel af te wisselen met een impressie van een schnabbeltournee van Gordon, zonder daar een andere waarde aan toe te kennen. Voor Verdonschot zijn al zijn onderwerpen in de kern even interessant, een instelling die regelmatig leidt tot zeer prettige gesprekken en belevenissen. Het zijn namelijk niet alleen de opgetekende conversaties die zo boeien, ook juist de verschillende tourverhalen en gedetailleerde observaties scheppen een zeer helder beeld. De schrijver maakt zichzelf onderdeel van het gesprek en staat daarmee niet boven of onder zijn subject maar op gelijke hoogte. Vooral het interview met en levensverhaal van de voormalig zwerver en junkie Michael de Jong heeft grote indruk op mij gemaakt, maar zelfs de avonturen met de Heideroosjes, een band waar ik toch louter negatieve gevoelens bij krijg, zijn zeer vermakelijk. Nu ook nog een beetje rap zijn beste buitenlandse interviews bundelen en ik ben een gelukkig mens.


mij=De Bezige Bij

3 reacties

  1. Stonehead

    Ja! Dat stuk over De Jong is hemelschreiend mooi… En natuurlijk het verhaal van Backfire!, “Agnostic Front in een kerk.” Dieper kan muziek niet gaan.
    Sowieso is Verdonschot een geweldige interviewer. Ik luister lang niet elke week naar Oeverloos (Kink FM), maar elke keer dat ik luister blijft het de volle 2 uur boeiend. Vergelijk dat eens met Zomergasten…

  2. Bizzkit

    Meteen na je recensie gekocht en vandaag al uitgelezen. Geweldig boek, prachtige verhalen, vaak ook heel grappig. Heb me in ieder geval kapotgelachen met Jacques Herb en Peter Pan Speedrock. Goeie tip, heerlijk vakantieboek inderdaad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven