The Darkness – Oneway ticket to hell… And back!

the_darkness-one_way_ticket_to_hell_and_back.jpgMenig muziekliefhebber zal even een welgemeend ‘What the fuck?’ geslaakt hebben toen ze voor het eerst geconfronteerd werden met The Darkness. Met een degelijke eikenhouten band, de strakke pakjes die uit de erfenis van Freddy Mercury lijken te komen en een speenvarken achter de microfoon, maakten ze operock alsof de jaren zeventig nooit voorbij waren. Ze konden het ook live nog goed onderbouwen, dus de ster van The Darkness steeg met een razende snelheid. Maar goed, op een gegeven moment wordt het tijd voor een tweede plaat en wat doe je dan, als je eerste plaat al op het randje van kunst en kitsch balanceerde? Dan kies je de enige mogelijke weg gekozen, de vlucht voorwaarts! Het openings- en titelnummer van One way ticket to hell… And Back! speelt nog leentjebuur bij AC/DC, maar de rest van de plaat is meer Queen dan Queen ooit geweest is. En het is prachtig! Het is geweldig! De band staat als een huis en Justin gilt als nooit te voren. Met als hoogtepunt “Hazel Eyes”, waarin hij Kate Bush van de troon probeert te stoten. Bombast, grote gebaren, pathetiek, het druipt allemaal in liters van deze plaat af, maar het wordt met zo’n vanzelfsprekendheid gebracht dat je het niet anders dan normaal kunt vinden. Is er dan helemaal niets mis met deze plaat? Nou, de ballad “Seemed Like A Good Idea At The Time” staat vlak bij Europe‘s “Carrie” op de lijst van muzikale wandaden en waarom duurt deze plaat maar 35 minuten? 31 eigenlijk, als je die ballad skipt. Voor de rest is het een en al klasse op deze geheide aanvoerder der jaarlijstjes. Ik denk alleen al met angst en beven aan de volgende plaat. Want als je hier nog overheen wilt….


mij=Eastwest / Warner

5 reacties

 1. Leo

  Ik ben het grotendeels eens met de review, alleen niet met het feit dat dit de jaarlijstjes gaat aanvoeren 🙂 De CD is uitermate strak en solide, maar toch vind ik dat er weinig nummers opstaan die mensen gaan onthouden of meezingen. Dus zeker een ruime voldoende, maar tot nu toe staat deze in mijn jaar top-10 op de 15e plaats ofzo 🙂

 2. princess_of_punk

  Darkness is bere.Ik heb alleen het tweede album dus ik kan geen verschil zeggen met het eerste maar het tweede is voor mij al van topklasse alleen de ballade vindt ik ook ietsjes minder…

 3. jan

  De vergelijking met Europe gaat niet op, dit is een andere divisie, vele malen geraffineerder maar toch ruiger, en qua muzikaliteit ook een stuk interessanter als ‘t gladde, eendimensionale Europe!

 4. spidermurphy

  Dit soort of Rock,had echt een band nodig als The Darkness.Ze krijgen alleen te weinig aandacht.Ik heb beide cd’s en vind dat men op de tweede toch wat zelfverzekerder overkomt.Ik ben niet bang de 3e cd tegen zal vallen en verwacht dat men live nog beter zal worden.

 5. maaike

  the darkness is echt een helle goede band! ik ben van hun eerste liedje in a thing colled love als helemaal fean van hun… en ze doen het aleen maar beter en goeder!!! echt the darkness rulles………

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven