Silence is Sexy

Van hazelworm tot Grote Prijs
Je bent een gezonde Hollandse jongen met een bovengemiddelde fascinatie voor hazelwormen. Op een van je maandelijkse bezoeken aan de locale dierentuin blijkt ineens dat je hierin niet alleen staat. Maarliefst drie andere gelijkgestemden blijken zich regelmatig aan deze diertjes te vergapen. Jullie raken in gesprek en voor je het weet sta je elk weekend op een podium muziek te maken en moeten de hazelwormen het voortaan met elkaar doen.
Foto: Heidi de Gier
We hebben het over de jongens van Silence Is Sexy, die elkaar volgens de officiële lezing ergens in 2004 op deze manier ontmoetten. Jammer voor de hazelwormen misschien (‘de enige levendbarende reptielen, wist je dat?’ probeert gitarist Pim van de Werken me te enthousiasmeren), maar goed voor de muziekliefhebber, want die heeft er weer een veelbelovend bandje bij.


Mij=Interview: Okkie
Want het gaat erg goed met Silence Is Sexy, de band uit Utrecht/Nijmegen/Den Bosch die zichzelf heeft vernoemd naar een song van Einsturzende Neubauten. Het nummer “Reptiles” was regelmatig te horen op Kink FM en het Belgische Studio Brussel en de band stond vorig jaar – onder andere als Local Hero van de LiveXS – bijna vijftig maal op het podium. Met als bekroning het winnen van de finale van de Grote Prijs. Dit alles voor een band die nog geen twee jaar bestaat en slechts kan bogen op de release van een in 2004 uitgebrachte demo.
'Het gaat ons inderdaad voor de wind', zegt drummer Bart Reinders. 'Je moet ook wel een beetje geluk hebben. Bijvoorbeeld dat de boeker van Van Katoen ons op een feestje zag en meteen onze boekingen is gaan doen.' 'Maar je kunt er zelf ook een hoop aan doen' komt Pim ertussen. We willen ook graag. En we spelen overal. Op feestjes, op een dak met Koninginnedag. Zelfs op het benefiet voor de crematie van iemand die van de Waalbrug bij Nijmegen was gesprongen. Die luisterde trouwens ook naar Joy Division.'
Ja, want je had het misschien al door; we hebben hier te maken met een band die het tachtigerjaren geluid een warm hart toedraagt en volgens de eigen site -naast bovengenoemde band- beïnvloed wordt door bands als The Cure, Sonic Youth en My Bloody Valentine. 'Hoewel we hier pas naar zijn gaan luisteren nadat we hoorden dat we hier wel op leken' vertelt zanger/gitarist Hendrik-Jan de Wolff. 'We zijn niet bewust tachtigerjaren muziek gaan maken valt Pim hem bij. Ik hou er gewoon van om met veel delay te spelen, en dan krijg je al gauw zo'n geluid. Maar het is inderdaad hip om zo te klinken. En dan moet je dat ook maar uitbuiten.'
Foto: Heidi de Gier
En dat lijkt aardig te lukken. Zo bleek ook op Noorderslag waar ondanks het vroege tijdstip een bomvolle kelder met fans en nieuwsgierigen de band opwachtte. Toch hielden de heren ook een beetje een nare smaak aan de avond over.
Als je hot en happening bent kun je er namelijk van uit gaan dat de muziekpers extra kritisch meeluistert. Zo ook 3VOOR12, waarvan een recensent niet bepaald onder de indruk was van Hendrik-Jan zijn zangkunsten. Bassist Barry Spooren: 'Hij heeft natuurlijk recht op zijn mening, maar er zijn verschillende manieren om het te brengen. Dit leek wel een persoonlijke aanval.' De popjournalistiek mag wat hen betreft dan ook wel iets stimulerender zijn, wat minder zuur. 'Het moet je enthousiast maken voor muziek' vindt Pim. Hendrik-Jan: 'Dan bespreken ze weer een cd in de krant die als cijfer een twee meekrijgt. Waarom bespreek je hem dan?' Maar, zo geven ze toe, Noorderslag was inderdaad een wat mindere show.
Niet dat ze hier verder lang bij stil staan; er is immers genoeg te doen. Naast optreden (komend jaar onder andere als voorprogramma van The Gathering en het Duitse Slut) is Silence Is Sexy druk bezig met de opnames van een album dat ergens in april moet uitkomen. En dan? '2006 wordt het jaar van de waarheid' stelt Hendrik-Jan gespeeld dramatisch. Veel spelen natuurlijk, ook buiten Nederland, en hopen dat de cd een beetje verkoopt. Daar zijn ze het allemaal wel over eens. Maar verder? Pim: 'We hebben onszelf eigenlijk nooit echt doelen gesteld. We zijn iedere keer weer verbaasd hoe makkelijk we weer een stap verder komen.'

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven