Lowgold – Promise Lands

Lowgold - Promise LandsHet is me zelden gebeurd dat ik een cd twee keer kocht. Misschien vind jij dat niet knap, maar op dik 3000 cd’s is de kans best groot dat dat wel een keer gebeurt. Zo kocht ik Lowgold‘s debuutalbum Just Backward of Square dus twee keer. De eerste keer vrijwel gelijk na de release, de tweede keer pikte ik de cd een paar weken terug uit een opruimingsbak. Toen ik ’em in de kast wilde zetten naast het fijne Welcome To Winners bleek dat die cd al de juiste buurman had. Ik vroeg me gelijk af of er niet al een nieuwe cd in het verschiet zou zitten van Lowgold. Al had het me niet verbaasd als de band opgedoekt was ondertussen, want het geluk was zelden aan de zijde van Darren Ford en zijn mannen. Ik bleek een verzamelaar (Keep Music Miserable) gemist te hebben en net op tijd te zijn voor Promise Lands, hun nieuwe cd. Deze derde studioplaat bleek alweer op een nieuw label te verschijnen, hun eigen Dedtedrecords. Bijna had ik die cd ook dubbel gehad. Hij stond nog op mijn verlanglijstje toen er een recensie-exemplaar in de bus viel. Het eveneens Engelse Cooking Vinyl bleek de cd in licentie uit te brengen. Ik hoop dat het wat meer succes oplevert dan zijn twee voorgangers. Eigenlijk zou het ook wel moeten, want de liedjes die Ford schrijft liggen aardig in de lijn van wat hun generatiegenoot Coldplay zoveel succes bracht, maar zijn net wat aparter. Gelaten is misschien een beter woord, zeker als je nog traantje Grandaddy bij denkt. De band mist een beetje de dynamiek die een band als Coldplay of Elbow wel heeft. Dat komt doordat Promise Lands gestaag in één tempo aan je voorbij trekt. En dat ze dat prima kunnen blijkt wel uit een wat meer uptempo nummers als “Just Like Skin”, wat ter afwisseling fijn is. Ook daarin komt de warme stem van Darren Ford die in de lijn ligt van Justin Currie en soms zelfs een beetje aan Chris Cornell (huh, ja idd huh!) doet denken prima tot zijn recht. Alleen om die sterke stem zou je in ieder geval één keer in je leven naar een Lowgold-cd moeten luisteren.


mij=Dedtedrecord / Cooking Vinyl / V2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven