Shane Alexander / Angus & Julia Stone

Shane Alexander - The Sky BelowToen ik twee jaar terug Shane Alexander interviewde vertelde hij dat hij in de Verenigde Staten meerdere agenten inhuurde die proberen zijn muziek aan de man te brengen voor reclames, films en tv-series. Hij had het idee dat dat soort zaken steeds belangrijker wordt voor een artiest om door te breken of om überhaupt rond te kunnen komen van muziek. Als je zover bent, dan komt het verkopen van cd’s vanzelf wel. Al luisterend naar Shane’s nieuwe cd The Sky Below twijfel ik een beetje of ik die volgorde wel zo’n verstandige vind. Naar mijn mening is Alexander hierop namelijk teveel doorgeschoten richting op-maat-geschreven liedjes. Bijna elk liedje lijkt geknipt voor een scène in pak’em beet Grey’s Anatomy, Desperate Housewives of ondertussen van de tv verdwenen series als Ally McBeal en Sex and the City. Niet alleen is de muziek verder naar het midden opgeschoven en te opgepoetst ten opzichte van zijn beide vorige cd’s, door zijn tot de verbeelding teksten krijg ik zelfs steeds visioenen met tv-scènes. Natuurlijk is dat tekenend voor de kracht van zijn liedjes, maar ik krijg teveel het idee dat de liedjes in dienst staan van het verkeerde doel. Het is dus zeker niet zo dat The Sky Below een slechte plaat is, maar ik hoor liever de minder gepolijste liedjes zoals ze op voorganger The Middle Way en Stargazer staan.
Angus and Julia Stone - A Book Like ThisAngus and Julia Stone is het zonder al te veel concessies te doen wel gelukt om een liedje van hun hand in een reclame te krijgen. Hun liedje “Paper Aeroplane” is door Maandag, u weet wel die nieuwe interim-professionals, opgepikt en komt bizar vaak langs op de radio en tv. Het is een liedje dat afkomstig is van hun Chocolates and Cigarettes EP dat in 2006 al in hun thuisland Australië uitgebracht werd. Hoe dat dan hier bij een Nederlands bedrijf terecht komt is me een raadsel, maar het ging vast via zo’n agent en een koe die een haas ving. Kan bijna geen toeval zijn dat hun eerste echte album cd A Book Like This ongeveer tegelijkertijd met de reclame hier verschijnt. Het is een rustig folkalbum dat deels door TravisFran Healey is geproduceerd. Het is echter zo dat het maar deels soepel je oren binnen glijdt. Dat ligt niet aan broer Stone. Zijn stem is warm en zijdezacht. Het komt vooral door zijn zus. Haar stem heeft dezelfde breekbare kraak als Jolie Holland en dat vindt vast niet iedereen een aangenaam gehoor. Dat neemt echter niet weg dat de liedjes op A Book Like This stuk voor stuk innemend zijn. Het hitje “Paper Aeroplane” ontbreekt overigens op de reguliere versie van A Book Like This. De clip ervan staat wel op de dvd die bij de prachtig vormgegeven special edition zit.


mij=Buddhaland & Various / PIAS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven