M.ill.ion/Elevener

M.ill.ion - Thrill Of The ChaseThrill Of The Chase, zo heet het nieuwe album van M.ill.ion. Als je deze en andere titels op het album bekijkt (“Menace To Society”, “From Heaven To Hell”, “Beware Of The Wolf”) verwacht je een stevig potje metal voor je kiezen te krijgen. Het tegendeel is waar, M.ill.ion klinkt vooral als het kleinere broertje van Europe, ook al spiegelen de heren zich graag aan Deep Purple. Zanger Ulrich Carlsson klinkt dan ook regelmatig als Joey Tempest. Maar waar Tempest onmiskenbaar een technisch uitstekende zanger is, blijft Carlsson steeds net een categorie daaronder hangen. Het songmateriaal is heel aardig, maar niets wat niet al honderd keer eerder is gedaan – en met enige regelmaat ook wat beter. De muzikale uitvoering is daarentegen vlekkeloos en het Hammondorgel van Johan Bergquist maakt sommige tracks ineens een klap beter (“Lonely In A Crowded Room”). Maar uiteindelijk is M.ill.ion simpelweg niet goed genoeg voor de eredivisie.
Elevener - When Kaleidoscopes CollideVoornoemde Johan Bergquist heeft nog een tweede cd uitgebracht, samen met gitarist/drummer Andreas Brodén. Zoals de heren zelf zeggen, wilden ze een plaat maken die klonk alsof de jaren negentig nooit hadden bestaan. Dat we inmiddels nog een decennium verder zijn, is ze blijkbaar al helemaal ontgaan. Het mag duidelijk zijn dat Elevener ongegeneerd volgeproduceerde AOR brengt. Maar er is goed nieuws bij te melden: dat doen ze verdomd goed. De songs kloppen helemaal en Johan Bergquist is wat mij betreft een betere zanger dan Ulrich Carlsson. Waar M.ill.ion lijkt te proberen ruiger over te komen dan ze zijn, doet Elevener geen enkele poging te verhullen dat hun muziek niet overdreven ruig is. Ze hebben daardoor de ruimte zich lekker uit te leven, wat resulteert in songs die vaak het midden houden tussen Toto en Journey, met uitstapjes naar de edelkitsch á la Robby Valentine. Fraaie koortjes in de refreinen, op het randje van kitsch maar of er net niet overheen, of zodanig dat het weer bewondering opwekt. Eleven doet niets nieuws, maar doet dat wel met ongegeneerd plezier. Klasse!


mij=Metal Heaven/Rough Trade;AOR Heaven/Rough Trade

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven