Klub Radar

Klub Radar zet in op muziekliefhebbers met brede smaak
Utrecht is vanaf volgende week een nieuw feestje rijker. In Tivoli de Helling treden dan vier bands op: Bowerbirds, Friska Viljor, Die!Die!Die! en Crystal Castles. Inderdaad, dat is een beetje een raar feestje, want Bowerbirds en Crystal Castles liggen qua stijl nogal een eindje uit elkaar. Daarom belden we even met Johan Gijsen om maar eens te horen wat nu precies de bedoeling is van deze nieuwe bandjesavond en hoe hij denkt dat dit gaat uitpakken.
Friska Viljor


mij=Interview: Storm
'Ik houd zelf van veel verschillende stijlen en ik merk dat heel veel mensen in mijn omgeving dat ook hebben. Bij mijn bezoek aan SXSW afgelopen jaar merkte ik bovendien weer eens hoeveel leuke kleine acts er zijn. Ik had toen zoiets van: daar wil ik iets mee in Tivoli. Ik wil een nieuwe avond opstarten waar vier, vijf of zes van dit soort acts te horen en te zien zijn. Ik had toen gelijk al het idee dat ik het ook laagdrempelig wilde houden. Het moet daarom ook een tientje blijven kosten. Ik kan me wel voorstellen dat mensen niet alle bandjes leuk zullen vinden, maar als de mensen na afloop drie van de vijf acts tof vonden, dan is mijn avond geslaagd. Bowerbirds en Crystal Castles liggen natuurlijk een heel eind uit elkaar, maar ik wil alleen maar acts boeken die ik zelf interessant vind en dat geldt voor deze twee absoluut. Ik heb de overtuiging dat er genoeg mensen zijn die net als ik zo'n brede smaak hebben en komen kijken hoe zo'n avond is. Mensen zijn hongerig naar nieuwe dingen. Het mooie is dat veel bands nu via internet op plekken als MySpace en Last.fm gemakkelijk te ontdekken, beluisteren en te bereiken zijn. Luisteraars krijgen niet alleen maar binnen wat de platenmaatschappijen en radio ze voeden. Da's hartstikke tof.'
Het is dus helemaal je eigen initiatief?
'Nou, ik was op SXSW met Bob van Heur van Belmont Bookings en Distorted Channel. Hij is ook de boeker van veel indiebandjes. Hij liep met ongeveer hetzelfde idee. Samen zoeken we nu de bandjes uit voor de avonden.'
En nu begint het komende zaterdag.
'Ja! Ik heb er heel veel zin in. We gaan het zes keer per jaar doen, twee maandelijks op de derde zaterdag in de maand. Het idee is om een avond- en nachtvullend programma te bieden voor het schamele bedrag van een tientje. Klub Radar is bedoeld voor de muziekliefhebber met het getrainde oor die open staat voor nieuwe bandjes. De opbouw van de avond zal elke keer hetzelfde zijn. We beginnen rustig met verstilde, intieme muziek, zoals nu van Bowerbirds, en het moet eindigen in een soort van waanzin, feest of elektronische chaos, in dit geval van Crystal Castles.'
Bowerbirds
Weten de bands zelf waar ze aan beginnen?
'Heel erg juist. We communiceren rechtstreeks met alle acts. Het was zelfs wonderbaarlijk gemakkelijk om ze te enthousiasmeren voor het concept. Ze vinden het allemaal hartstikke leuk om met andere bands op het podium te staan op een avond. Toen we bijvoorbeeld Friska Viljor vroegen, twijfelden ze geen seconde. Voor november zijn we met nieuwe namen bezig en dat gaat ook heel soepel door het enthousiasme van de bands. Het mooie is dat als je op een site als Last.fm kijkt dat de mensen die aangeven in de shouts dat ze gaan komen ook allemaal erg enthousiast zijn. En om me heen in Utrecht hoor ik dat ook. Iedereen vind het een bijzondere combinatie, maar het lijkt ze ook spannend en uitdagend omdat ze bands niet kennen. Sommigen kennen Friska Viljor, maar kennen de Bowerbirds weer niet. Die! Die! Die! Is helemaal de vreemde eend, die kent niemand nog. Maar er zijn vast ook mensen die speciaal voor Crystal Castles komen, ik hoop dat die op tijd komen en open staan voor de andere bands. We hebben ook tickets voor na 0:00, maar meer dan negentig procent koopt tot nu toe tickets voor de hele avond en dat was ook precies ons idee. Ik hoop dat de bands de mensen kunnen verrassen.'
Gaan de bandjes ook nog speciale dingen doen deze eerste editie?
'Als het zou gebeuren, dan moet het spontaan zijn. Er staan geen dingen gepland nu. Het moet vrijblijvend zijn. Als bands 's middags bij het soundchecken denken: 'Laten we een nummer samen doen', dan kan ik niets anders doen dan dat toejuichen. Bowerbirds met Crystal Castles lijkt me een fascinerende combinatie. Net als Friska Viljor en Die!Die!Die! Als het niet gebeurd is er ook geen man overboord.'
Ga je proberen bands te halen die op tour zijn, of om bands exclusief te boeken?
'Het is een combinatie. Sommige acts zijn gewoon te duur om voor één gig in te vliegen, dan wordt het hartstikke duur, maar zo'n Die! Die! Die! komt gewoon op uitnodiging. Maar we gaan wel proberen er een paar shows voor ze bij te boeken zodat ze toch de vluchtkosten kunnen spreiden. Je moet een beetje inventief zijn om de kosten laag te houden zodat we toch op een tientje entree kunnen blijven zitten. Alleen Crystal Castles is op dit moment al zeker een tientje waard, dus dat zit wel goed.'
Crystal Castles
Is er plek voor Nederlandse bandjes op een Klub Radar-avond?
'Absoluut, maar dan moet er wel iets bijzonders gaan gebeuren met zo'n band. Ik vertrouw op mijn eigen smaak en oren en die horen dat er in de Nederlandse underground best goede bandjes rondlopen, maar het nadeel is vaak dat je zelfs die bandjes door het jaar heen al tien keer kunt zien en dat vind ik wel jammer. Zo'n Crystal Castles staat op Lowlands, maar die kun je niet elke week gaan kijken. Hetzelfde geldt voor Bowerbirds en Die!Die!Die! Het moet wel een soort van bijzondere waarde hebben zo'n band.'
Nou, nu we toch bezig zijn, onthul maar gelijk waar je in november ons mee gaat verrassen!
'Nee, dat ga ik nog niet doen hoor. Er zijn twee van de vijf bands bevestigd en ik wil het helemaal rond hebben voor ik daarmee naar buiten treedt. Klub Radar moet echt een som der delen zijn die het maakt en niet de bands apart.'
Waarom heb je overigens voor de Helling gekozen?
'Het moet iets intiems hebben en daar is Tivoli te groot voor. Mijn idee is om de nieuwere bands te belichten. Nu is Crystal Castles dat mede dankzij hun succes op Lowlands al behoorlijk op de goede weg, maar op het moment dat wij ze boekten was het hier nog niet zo gaande. Het bewijst wat mij betreft dat het een band met potentie is.'
Ga je alles op een podium laten plaatsvinden, of ga je de voorzaal van de Helling ook gebruiken?
'Deze keer wordt alles in de zaal gedaan. Het zijn ook bands die stuk voor stuk die zaal wel bezig kunnen houden. Ik kan niet verwachten dat al die vierhonderd mensen alles boeiend vinden, daarom zal ik in de foyer ook een plek maken waar de bezoekers zich terug kunnen trekken als ze gewoon even willen kletsen. Ik heb liever dat ze dat doen dan dat ze door de Bowerbirds heen gaan kletsen.'
Wanneer is de eerste Klub Radar geslaagd?
'Klub Radar zal zichzelf moeten bewijzen, maar ik denk dat het idee krachtig genoeg is om het te redden. Ik hoop dat mensen dan na een paar edities naar Klub Radar komen ongeacht wat er speelt om leuke dingen te zien. Maar laat ik het er voor nu maar op houden dat als meer dan de helft met een grote glimlach Tivoli de Helling verlaat en de volgende datum gelijk in de agenda zet ik supertevreden ben.'

5 Comments

 1. johan

  interview onderdeel van de advertentiedeal ja of nee? (of is die banner erboven graties omdat jullie t zo’n fijne avond vinden? i dunno – maar wel goed te weten)
  klinkt overigens als een totaal geweldige avond.

 2. Stonehead

  Poeh. Eens even zien of dat uitkomt met de nachttrein. Crystal Castles was op Lowlands helemaal geweldig en heerlijk ongrijpbaar loeistrak. Fijne herinneringen aan, ook al stond de hele X-Ray hutjemutje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Klub Radar

Klub Radar zet in op muziekliefhebbers met brede smaak
Utrecht is vanaf volgende week een nieuw feestje rijker. In Tivoli de Helling treden dan vier bands op: Bowerbirds, Friska Viljor, Die!Die!Die! en Crystal Castles. Inderdaad, dat is een beetje een raar feestje, want Bowerbirds en Crystal Castles liggen qua stijl nogal een eindje uit elkaar. Daarom belden we even met Johan Gijsen om maar eens te horen wat nu precies de bedoeling is van deze nieuwe bandjesavond en hoe hij denkt dat dit gaat uitpakken.
Friska Viljor

Continue reading“Klub Radar”

5 Comments

 1. johan

  interview onderdeel van de advertentiedeal ja of nee? (of is die banner erboven graties omdat jullie t zo’n fijne avond vinden? i dunno – maar wel goed te weten)
  klinkt overigens als een totaal geweldige avond.

 2. Stonehead

  Poeh. Eens even zien of dat uitkomt met de nachttrein. Crystal Castles was op Lowlands helemaal geweldig en heerlijk ongrijpbaar loeistrak. Fijne herinneringen aan, ook al stond de hele X-Ray hutjemutje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top