Yevgueni – Aan De Arbeid

yevgueni-aan_de_arbeid.jpgDe stukjes op File Under over nieuwe releases zijn een mix van aangeleverde promomeuk en cd’s die we zelf opduikelen. Als niemand van ons het laatste doet en wij niets toegestuurd krijgen dan kan het gebeuren dat ruim een jaar na het verschijnen pas een promo-exemplaar op onze burelen terecht komt. Mogelijk doordat de cd nu pas in ons land gedistribueerd wordt. ‘Moet ik dit nog wel recenseren’, vroeg ik aan ons opperhoofd. ‘Als je het de moeite waard vindt’, was zijn antwoord. Dit kon ik bevestigend beantwoorden. Vandaar dat er dus ruim een jaar na de release van Aan De Arbeid van het Belgische vijftal Yevgueni hier nog een stukje verschijnt. In hun Nederlandstalige nummers hoor je de adem van Gorki, maar dan in een wat makkelijk toegankelijke versie. Muzikaal gaat het wat meer richting het Nederlandse The Scene of zelfs Bots. Van wijlen Hans Sanders lijkt Klaas Delrue het stokje over genomen te hebben qua politiek linkse teksten. Muzikaal had “Manzijn” ook best uit Bots’ koker kunnen komen. Verder krijgt bijvoorbeeld in het gevoelige “Honger”, en wat mij betreft het absolute hoogtepunt van deze cd, de buitenlander een begrijpend schouderklopje. Een onderwerp dat voor geen millimeter minder actueel dan een jaar geleden. Het afsluitende “Zo Donker” is Yevgueni’s versie van Bonnie ‘Prince’ Billy‘s “I See The Darkness”. Tekstueel interessanter dan de muzikale interpretatie. Yevgueni is met Aan De Arbeid wat mij betreft een uitzondering op de regel dat het slecht gesteld is met de Nederlandstalige muziek. Of moet ik Vlaamstalige muziek zeggen. Bovendien is het extra fijn vertoeven met een prachtig hoesje.


mij=Petrol / Pias

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top