Metal Church – This Present Wasteland

Metal Church - This Present WastelandToen Storm me vroeg of ik misschien Metal Church wilde interviewen, heb ik bedankt omdat ik Metal Church tot op dat moment eigenlijk niet kende. Ja, wel van naam natuurlijk, ook dat het een band is met een grote reputatie. Ook wist ik dat het de band is van Kurdt Vanderhoof, wiens progband Presto Ballet bij mij regelmatig door speakers dan wel oordopjes schalt. Om de een of andere reden was het altijd daarbij gebleven. Maar goed, het schijfje This Present Wasteland viel in de brievenbus en nu kon ik eindelijk eens kennismaken. Het eerste wat me opvalt is dat het geluid de warmte mist die Presto Ballet wel heeft. Het gitaarspel is zeer herkenbaar, zeker bij tragere stukken als het intro van “Deeds Of A Dead Soul”. Black Sabbath, Judas Priest, zo nu en dan een Queenrÿche-achtig intermezzo en de sirenezang van Maiden‘s Bruce Dickinson en de belangrijkste invloeden zijn genoemd. Met één pijnlijke beperking op de zang: Ronny Munroe zit een paar keer op het randje van vals. Vals, ja. Niet een bijzondere zanglijn, niet een stijlvol rafeltje, gewoon waar-zit-die-noot-nou-vals. Luister maar eens naar “Meet Your Maker”, waarin Munroe er regelmatig finaal naast zit. Vanderhoof houdt toch van goede zangers en goed geproduceerd materiaal. Waarom hij dit dan toch voorbij heeft laten gaan, snap ik echt niet. Daarmee is niet het hele album beroerd, maar het mag duidelijk zijn dat het een flinke smet op het geheel is. Meestal vliegt Munroe niet uit de bocht met zijn rauwe grom of gierende uithalen en zijn er wel degelijk fijne momenten te beleven: het eerder genoemde mid-tempo “Deeds Of A Dead Soul”, de heerlijk drive in “Crawling To Extinction” of de snellere tracks “A War Never Won” en “Mass Hysteria”. Maar toch: afgaande op wat Vanderhoof met Presto Ballet laat horen wil ik best geloven dat hij belangrijk is geweest voor de Amerikaanse metalscene. Hier hoor je dat niet echt aan af.


mij=SPV / Steamhammer / CNR

One comment

  1. Prikkie

    The end: “We regretfully announce that Metal Church is calling it quits.
    The performance at Rocklahoma will be our last show. We have had to cancel the shows scheduled for August and that, among other things, has led us to have to make this decision.
    There has been far too much frustration and disappointment in trying to keep moving forward.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top