Oceana Company – For The Boatman

Oceana Company - For The BoatmanBij eerder werk van Oceana Company kreeg ik een VOC-gevoel door het fraaie artwork van FU-huisgraficus Peter. Nou ja, een VOC-gevoel zonder gereformeerd vingertje. Het eerste volledige album van deze Zwollenaren lijkt daarbij aan te sluiten met de titel For The Boatman. Maar nee, het artwork bevat onder andere NASA-foto’s en opener “Landing” klotst niet, maar is heel spacey. Dat spacey gevoel is vaker te horen, al dan niet gecombineerd met proggy delen of desert-rockachtige groovy passages. Foo Fighters in Space? Queens Of The Stone Age In Space? Motorpsycho? Of toch Radiohead in Rockland? Zelf zeggen ze de geijkte psychedelische stonerrock achter zich te willen laten. Is dat gelukt? Ja en nee. Ja, er zitten gedeelten in die eerder aan Radiohead en aanverwanten doen denken (“Imaginary Time”) en nee, je hoort nog steeds dat ze uit de hoek van de psychedelische stonerrock komen. Maar dat laatste vind ik bepaald geen bezwaar. Ze hebben de Morbide Grooves (©Raggende Manne) die hun songs een stevig fundament geven om daar vervolgens overheen nieuwe dingen te doen. Juist die combinatie vind ik heel geslaagd. Zanger Matthijs Herder heeft een stem waarin al de nodige Thom Yorkeiaanse dramatiek zit, als dat ook in de songs zou gebeuren zou ik het eerlijk gezegd al snel niet meer trekken. Ik ben namelijk een van die mensen die ernstig jeuk krijgt van Radiohead en Thom Yorke. Op dit album zorgen de veelal trage, zware klanken van de ritmesectie dat de ijle zang van Herder, de vele geluidsfragmenten en de lang uitgesponnen gitaarpartijen niet alle kanten op waaieren. Bovendien wordt er zo nu en dan lekker retro gerockt (“Trenchfever”), als op mijn plaat van het jaar van de Birds Of Avalon. Daarmee worden het geen hapslikwegdeuntjes met voorspelbare dramatiek, het is de soundtrack naar onbekende, donkere uithoeken, waarbij de geluidscollages de muziek ondersteunen en andersom. For The Boatman is niet luchtig, maar wel intrigerend. En volgens mij was dat precies de bedoeling.


mij=Spacejam / Suburban

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top