Nic Freitas – Sun Down

Nic Freitas - Sun DownEr zit een prima label aan de Neuer Pferdermarkt te Hamburg. Affairs Of The Heart bracht ons eerder John Vanderslice en onlangs nog Hayden‘s uiterst fraaie najaarsalbum In Field & Town. Amerikaanse muzikanten die ietwat tussen wal en schip vallen. Ondanks de bemoeienissen van grote labels nooit echt doorgebroken, maar eigenlijk van een te hoog niveau voor een marginaal bestaan in de underground. Voormalig skateboardfotograaf Nik Freitas past muzikaal prima in dit rijtje. Hij is al vier albums onderweg en ik had nog nooit van ‘m gehoord. Zonde! “What You Become” is een pianoballade die niet onder doet voor collega Hayden en het up-tempo werk bestaat uit ambachtelijk gearrangeerde popliedjes. Beatles door een Amerikaanse bril, ergo Elliott Smith. (En Vanderslice) De naam die echter bovenal en overal op deze plaat rondzweeft is Jeff Tweedy. Freitas heeft een vergelijkbare stem als ‘t Wilco-opperhoofd, op diens chronische verkoudheid na dan. Erg aangenaam. Probeer “Oh My God” en vooral “Love Around”. Het muzikaal wat melige locomotiefje “Sophie” heeft dan weer wat weg van Tweedy’s zij-project Loose Fur. Let op de gitaren! Dit copycat-gedrag ergert me overigens totaal niet. Daarvoor is de man simpelweg veel te goed. Zeker de eerste helft van Sun Down (met de sprankelende titeltrack) is van hoog niveau. ‘My heart’s been hoping for words, you don’t want to say.’


mij=Affairs of the Heart

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top