Di-Rect

Het moet ongeveer zo’n tien jaar geleden zijn toen ik van een Haags vriendinnetje een demo-tape in mijn handen gedrukt kreeg. “Moet je naar luisteren, vind je leuk” zei ze er bij. Er stonden iets van zes liedjes op maar het deed me niet zo veel. Tot ik niet veel later het eerste singletje in mijn handen kreeg. “Just the way I do” was een verfrissend neo-punkliedje van vier jonge snotapen die ervan overtuigd waren dat ze Nederland gingen veroveren.
aus die reihe: shiny happy people
Die zelfde band bracht mij vandaag naar het Hard Rock Cafe in Amsterdam. Nederland is ruimschoots veroverd, alleen was mijn enthousiasme lang geleden al verdwenen. Di-Rect was toch vooral dat bandje gebleven voor tienermeisjes. Momenteel toert Di-Rect echter zeer succesvol met hun interpretatie van de rockmusical ‘Tommy’ van the Who door de theaters. Hierdoor begon ik ze als band net weer een beetje te waarderen (ze kennen dus toch hun klassiekers) en ik had stiekem de hoop dat de band dat eeuwige tienerfans-imago van zich af kon schudden en toch zou kunnen groeien. Maar toen kondigde de zanger vandaag op een persconferentie aan dat ook hij niet langer tegen het ‘Doe Maar-effect’ wilde opboksen en zich muzikaal op een hele andere koers wilde zetten.


mij=Door: Danny
Tim Akkerman opent met de woorden: “Op 10 april zal het laatste optreden zijn van Di-rect in deze formatie, ik ga de band verlaten”. Hij voelt zich muzikaal te ver af staan van de koers die Di-rect wil afleggen en wil zich meer gaan richten op het singer/songwriterschap. “Liedjes als Nick Drake en Josh Ritter, dat is wel zo'n beetje de stijl waarin ik verder wil. De sound, het heel erg kleine, akoestische gitaar met bijna niets erom heen is wat me enorm aanspreekt”
Een grote verrassing als je de stijl van Di-rect bekijkt.
“Ja dat klopt. Ik loop hier al een jaar mee en ik begon steeds meer te merken dat de liedjes die ik schreef niet meer voor Di-rect geschikt waren. Dan is het wel zo eerlijk om dat op een gegeven moment te vertellen in plaats van ermee rond te blijven lopen. De muzikale koers van Di-rect, daar ligt mijn hart niet meer bij”.
De andere drie bandleden zitten er plompverloren bij en de gezichten spreken boekdelen. Wat was hun eerste reactie?
“Ja dit is flink klote”, legt gitarist Spike uit. “Het kwam voor ons ook als een totale verrassing”, vult Bas hem aan.
Er zitten ook een aantal grote consequenties aan deze beslissing.
“We hadden een platendeal voor ons vieren en dat ligt nu ook op zijn gat”, vervolgt Spike zijn verhaal. “Het is nu voor ons aankijken wat dit gaat brengen. Ik heb het het afgelopen half jaar al heel wat nieuwe liedjes geschreven maar wat daar nu mee gaat gebeuren…ik weet het niet”.
“De platendeal hebben we met zijn vieren hebben getekend, waarvoor voor het einde van het jaar een plaat zou uitkomen”, zegt Bas. “En dat wordt op dit moment dus ook beëindigd. We kunnen niet meer verder. De planning was om deze zomer niet op de festivals te gaan staan, maar juist de studio in te gaan om de nieuwe plaat op te nemen. Daar waren genoeg ideeën voor, maar we moeten nu eerst op zoek naar een mogelijke oplossing om daar mee verder te gaan”.
Er zijn dus wel plannen om door te gaan ?
“Ik ben de band begonnen met mijn pa en we kennen en spelen met elkaar nu al tien jaar”, zegt Jamie, de drummer van Di-rect. “We hadden de ambitie om de nieuwe Golden Earring te worden en nou kan dat misschien wel niet meer. Het zou een flinke stap terug zijn om nu weer opnieuw te beginnen”.
“Onze dagelijkse dingen gaan gewoon door”, zegt Bas. “'Tommy' loopt gewoon door en dat gaan we met hetzelfde enthousiasme brengen als we ermee zijn begonnen. We weten het nu drie weken en we zijn wel aan het nadenken wat we nu gaan doen. Alleen is het nu nog te kort om een heel nieuw scenario te bedenken”.
Kan Di-rect eigenlijk wel met een nieuwe zanger?
“Weet ik niet”, antwoordt Spike. “Zou ik nu niet eens een antwoord op kunnen geven”. Aan zijn gezicht en lichaamshouding valt af te lezen dat hij er de meeste moeite mee heeft.
Het moge duidelijk zijn. De toekomst van Di-rect als band is op het moment nog zeer onzeker. Wellicht dat we Tim binnenkort terug zien als singer/songwriter, maar voor de andere drie bandleden ziet het er momenteel niet zo florissant uit.

7 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven