Pure Reason Revolution – Amor Vincit Omnia

Pure Reason Revolution - Amor Vincit OmniaHet is een running gag op de diverse fora waar ik over muziek discussieer. Ik heb het daar, als ik het als liefhebber van het genre over het genre heb, vooral over symphorock. De oude spelling. Want ik ga pas symfo- of progrock gebruiken als het genre zich eindelijk eens gaat vernieuwen en niet blijft navelstaren naar de groten uit de jaren zeventig. Want laten we eerlijk zijn, wie zit er, na Supper’s Ready eigenlijk nog te wachten op een epic van meer dan 20 minuten. Die bij de meeste bands ook maar drie aan elkaar geplakte, veelal matige, nummers zijn. Heel eventjes, in de jaren tachtig, dacht ik dat It Bites de brug ging slaan, maar zij stortten na Calling all the Heroes ook in elkaar. Een glimp in het duister was de remixplaat van The Positive Light, maar als er toch één plaat door Marillionfans verketterd is…
Maar dames en heren symfo/progvriendjes en andere muziekliefhebbers, u leest het goed! U las zojuist de woorden symfo en prog! Want we denderen de moderne tijden in! De heren van Frost gaven al een voorzetje, de heren en dame van Pure Reason Revolution koppen de bal in. En hoe! Het is een wereldgoal! Amor Vincit Omnia, liefde overwint alles, is die combinatie van prog, pop, electronic, een vleugje industrial en wat grunge! En het is dansbaar! Wat heet, je kunt er niet stil bij blijven zitten. Geen moment! Ze noemen zelf als invloeden ELO, Smashing Pumpkins en Soulwax en ik gooi daar NIN, Frost* en wellicht zelfs een Chemical Brothers bij. PRR leunt daarbij nog steeds een beetje op de prog, want daar komen ze tenslotte vandaan. Maar ze houden het allemaal behapbaar, ze klokken maar een keer langer dan zes minuten. Wellicht zouden ze een volgende keer eens met Jem Godfrey de studio in moeten. Dan is de wereldheerschappij nabij, dunkt me. Tot nader order hebben we hier de aanvoerder van de jaarlijstjes en DE band voor iedere avontuurlijke festivalprogrammeur. Want dansen zullen ze, die rockfans…


mij=Superball / CNR

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven