Yagya – Rigning

Yagya - RigningYagya is een IJslandse muzikant die met zijn nieuwste cd Rigning een instrumentaal werk heeft afgeleverd waarin hij in tien vrijwel identiek klinkende stukken pulserende synthesizerbeats over regengeluiden afspeelt. En eigenlijk is daarmee alles wel gezegd over deze muziek. En ik heb écht mijn best gedaan om open te staan voor het minimalisme, de sferen, de geluiden… Maar net zoals je graag wilt dat een regenachtige zondagmiddag gewoon voorbij is, terwijl het maar voortduurt en voortduurt, blijven de elektrobeats schijnbaar oneindig lang in de kamer hangen bij het aanhoren van deze cd. De afwisseling tussen de verschillende delen is zo minimaal dat het constant lijkt alsof je naar hetzelfde zit te luisteren. Yagya heeft er in het kader van het thema ‘regen’ in ieder geval wél goed aan gedaan om elk nummer een achtergrond van regengeluiden te geven, maar dat is meteen wel de enige link die deze muziek met zijn titel heeft. De muziek zelf bezorgt mij in ieder geval geen enkel gevoel van regen, water of nattigheid. Bovendien zijn de elektronische geluiden die hij gebruikt zo standaard dat het haast lijkt alsof hij bij het uitproberen van wat prefab sounds en beats uit Reason heeft gedacht: ‘Hé, dit klinkt best lekker, daar kan ik wel ruim een uur mee vullen’. Waarschijnlijk luistert het heerlijk weg op een afterparty met flink wat pillen en cocktails, maar ik kon er bij verschillende luisterbeurten op diverse plekken (trein, studio, bed, gelukkig geen auto dit keer) helemaal niets anders mee dan sloom wegdoezelen. Mocht dat zijn bedoeling zijn, dan is hij in zijn missie geslaagd. Maar ik betwijfel of dat het doel is. Kortom, hoeveel regen Rigning ook over de luisteraar uitstort, ik word er niet nat van…


mij=Sending Orbs

2 Comments

  1. Jammer dat je er weinig plezier aan beleeft. Vooral in de door jou genoemde contexten komt het album bij mij perfect uit de verf. Vergeet niet dat het toch een soort achtergrondmuziek is, en dat je er dus niet te intensief naar moet luisteren.
    Voorganger Will I Dream During the Process was nog wat fermer, meer techno van aard, maar Rigning heeft een prachtige balans gevonden tussen dub, techno, idm, en ambient. Het Nederlandse Sending Orbs-label mag in zijn handjes wrijven met deze release!

  2. @Inge:
    Je geeft zelf in je antwoord al aan wat me niet aanspreekt in deze muziek: dat het nauwelijks een andere rol kan spelen dan ergens in de achtergrond. Ik heb behoorlijk wat meditatieve muziek in mijn verzameling, die het prima doet als “sfeerbepaler” zonder dat je gedachten er naar uit hoeven te gaan. Maar het is stuk voor stuk ook heel goed met aandacht te beluisteren. Voor mij moet muziek dat hebben, en dat miste ik hier…
    Maar ik vind het altijd goed om te lezen als anderen van bepaalde muziek kunnen genieten en er enthousiast over zijn. Ook als ik er zelf niet warm voor loop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top