Metric

Emily Haines en James Shaw, de grote kracht achter Metric, doen momenteel een promorondje door Europa. “Vandaag is de laatste dag, we zijn nu in totaal zo’n twintig dagen bezig. Begonnen in Frankrijk en via Engeland nu in Nederland.” Het klinkt als een stel Japanners die met een bus alle bekende plekken afgaan, maar Metric doet het helaas een stuk minder uitgebreid. “We gaan van hotel naar hotel en zien eigenlijk niks van het land noch de steden.” Het enige wat ze wel uitgebreid hebben gezien is Parijs, waar overigens een erg duidelijke verklaring voor is. “Daar heeft James namelijk zijn vriendin wonen”, laat Emily uitgelaten weten. Ze zijn vandaag met het laatste paar interviews bezig en je merkt dat ze hierdoor wat meliger zijn geworden.
Metric
Gelukkig hebben ze ondanks de meligheid evengoed nog de juiste instelling. “Ik ben erg blij met alle interviews en weet zeker dat alles nut heeft in het leven. Dit interview wordt uiteindelijk gelezen door mensen die ons gaan checken en wellicht naar het optreden in Amsterdam komen. Niks is nutteloos. We hadden ook twintig dagen televisie kunnen kijken en dagenlang kunnen slapen, maar dan weet je zeker dat je niks opschiet.”


mij=Interview: Marz667
De onverwachte single
De zanger en gitarist zijn vandaag in Nederland om te praten over het vierde album Fantasies. Openingsnummer, en tevens single “Help, I'm alive” is wereldwijd namelijk een groot succes. Iets wat de band nooit had verwacht. “We kregen opeens een belletje van radiostations, dat ze onze nieuwe single erg goed vonden. Ook kregen we berichten dat hij hoog in de hitlijsten stond. We schrokken ons dood.” Niet dat de band niet blij was met het nieuws, maar het kwam nogal onverwacht. “We hadden namelijk nooit een single uitgebracht. Dit is een groot misverstand. Tijdens het opnemen is het openingsnummer ontsnapt en op het internet gekomen. Radiostations hebben het uiteindelijk opgepakt, gingen het draaien en het werd een grote hit.” Zelf vinden ze “Help, I'm Alive” namelijk helemaal niet geschikt voor op de radio. “Het is een goed nummer, maar we zouden zelf nooit de keuze gemaakt hebben om hem als single uit te brengen. We hebben andere nummers die veel beter geschikt zijn voor op de radio.” Dat het ze geen windeieren heeft gelegd is duidelijk en achteraf kunnen ze er gelukkig erg om lachen. “We krijgen zelfs al telefoontjes uit Australië, dat we daar helemaal hot zijn door de single. Hierdoor kunnen we daar ook gaan optreden, geweldig nieuws, we hebben namelijk nooit in Australië gestaan.”
Druk druk druk
Veel bands gaan hun hele bestaan van tourbus naar podium naar hotelkamer en weer opnieuw. De zangeres van Metric beleefde hier echter weinig plezier aan. “Dat is iets waar ik helemaal gek van werd. Ik haalde daar ook totaal geen inspiratie uit – het begon een grote sleur te worden.” De heren en dame hebben dan ook even pauze moeten nemen voordat ze verder konden. “Er zijn bands die het kunnen, maar schrijven tijdens het touren is niks voor mij. Het resulteert vaak in nummers die gaan over het touren en het zijn van een band. Ik wilde daar helemaal geen nummers over maken.”
Veel rust had het viertal overigens niet tijdens hun ingelaste pauze. Metric heeft namelijk geen platenmaatschappij en regelt alles zelf. Dit terwijl er genoeg kandidaten in de rij stonden. “We zijn bij alle grote labels geweest voor een afspraak, maar het klikte nergens voor ons. We houden ons niet graag aan regeltjes en willen nergens druk achter zetten. Het zijn contracten in boekvorm, ik heb ze zelf gezien, en ze kunnen je pakken op alles wat ze willen.” Ook het zwaaien met een pak geld heeft niet geholpen. “Wellicht hadden we anders een groter budget gehad voor het studioproces, maar zoveel blijft er vaak niet over van het geld dat ze aanbieden. We zijn momenteel erg blij dat we het zonder doen, maar misschien dat we ooit huilend naar een platenmaatschappij stappen. Omdat we het zelf toch niet aankunnen. Wie weet, wij houden alle opties graag open.”
Metric
Andere projecten
Tegenwoordig zijn muzikanten altijd met meer bezig, zo ook Metric. Zangeres Emily heeft tevens een soloproject (The Soft Skeleton) en doet dingen met Broken Social Scene. “Klopt, maar Metric heeft voor mij echt de prioriteit. Wanneer ik tijd heb zal ik me zeker weer gaan richten op andere dingen, dus dat zal waarschijnlijk ergens rond 2015 pas zijn. Haha.” Ze hebben het inderdaad erg druk en blijkbaar gaat alle concentratie naar de huidige band. “Omdat het mijn eigen projecten zijn is er ook totaal geen druk, heerlijk, ik kan een album uitbrengen wanneer ik het wil.”
Wie goed heeft opgelet weet dat Metrics muziek vaak wordt gebruikt in tv-shows (Grey's Anatomy en CSI: Miami). “Blijkbaar zit daar iemand die onze muziek goed vindt, voor ons is dit natuurlijk geweldig.” Mocht je de band toch liever in het echt willen zien dan kan dit binnenkort in Amsterdam. “We kunnen er nog niet veel over zeggen, maar reken maar dat de hele zaal danst. Dat is de enige garantie die ik kan geven.” Of wellicht kom je ze tegen op één van de zomerfestivals. “We hebben wat opties gekregen om terug naar Europa te komen voor de festivals, hier gaan we zeker naar kijken!”

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven