Blue Roses

Het schema van Laura Groves kent vandaag niet erg veel speling en door wat miscommunicaties valt mijn interview tussen het optreden en het avondeten. Maar ze geeft graag een paar minuten van haar eettijd weg voor een interview. Vandaag treedt ze op onder de naam Blue Roses. Groves is jaren actief geweest als soloartiest, maar heeft tegenwoordig een aantal extra bandleden aangetrokken. Als singer-songwriter ben je namelijk erg beperkt. Vandaag zijn er een drummer en violist om haar te helpen. De twee staan ook regelmatig haar stem bij op de achtergrond, maar op elk moment blijft het Groves die uitblinkt. Haar stem doet denken aan bijvoorbeeld Annie Haslam (Renaissance) en ook Kate Bush – een groot compliment, want er zijn genoeg Britse zangeressen waarmee je minder graag vergeleken wilt worden. Hoewel je beter niet over Kate Bush kunt beginnen wanneer je haar aanspreekt.
Blue Roses


mij=Door: Marz667
Want eigenljik komt tijdens bijna elk interview die naam naar boven. Ze lacht vriendelijk en begint hierna aan haar kleine betoog. ‘Ik luister al sinds ik het me kan herinneren naar Kate Bush en dat heb ik ook groot op bijvoorbeeld mijn MySpace-pagina staan. Maar veel journalisten lezen dat dan en gaan mij dan met haar vergelijken. Ikzelf vind mijn muziek totaal niet op die van haar lijken. Het kan natuurlijk zijn dat ik er onbewust door geïnspireerd ben, maar zelfs dan vind ik het niet te vergelijken.'
De komende dagen speelt Groves diverse voorprogramma's. Ze tourt namelijk samen met Noah And The Whale en staat hiermee vier keer in Nederland. Maar nog voordat dit avontuur begon, had ze gisteren zelf nog een heuse headline-show in Brussel. ‘Dat was een van de leukste optredens ooit! Het was een woonkamerconcert midden in het prachtige Brussel. We waren erg benieuwd hoe het ging verlopen, want we hadden er eigenlijk niet veel van verwacht. Het bleek dat die huiskamer bijna even groot was als bijvoorbeeld de zaal van vanavond. Hij had prachtig grote ramen en er bleken vaker concerten te zijn. Iedereen ging op de grond zitten en ik heb een uur gespeeld. Het was erg leuk om te doen.'
Voor het debuut van Blue Roses heeft Laura geen dure studio afgehuurd met een bekende producer, maar heeft ze de opnamefaciliteiten erg minimaal gehouden. Net als haar muziek. De nummers op haar album zijn ingespeeld met vrienden en familie en opgenomen in een huiskamer. ‘Ik wilde niet dat het zou gaan klinken als een gelikt studioalbum. Ik heb veel muzikale vrienden en die heb ik allemaal opgebeld. Zelfs mijn pa is te horen op het album. Mijn vrienden spelen overigens ook wel eens mee op het podium, ik heb zelfs optredens gedaan met hele strijkkwartetten.' Wie ze ooit nog eens zou willen vragen als muzikale steun voor een volgend album? ‘Dat zijn echt zoveel mensen, met mijn nieuwe album wil ik sowieso iets heel anders gaan doen. Ik wil er meer een (h)echte band van maken. De muziek moet eigenlijk iets voller gaan klinken dan het nu doet, met meer drums enzo.'
Blue Roses
Het blijkt dat de schattige Groves het sololeven vooral erg beu is geworden omdat ze erg onzeker is op het podium. ‘Je kunt niemand om zijn mening vragen, je doet alles gewoon zoals je het zelf wilt en dan is het maar hopen dat het goed gaat. Ik treed nu op met twee extra leden en dat bevalt me veel meer. De komende tijd zal ik ook echt als band gaan optreden.'
In oktober gaat de zangeres met Wild Beasts door haar thuisland, waar ze erg enthousiast over is. Dit is een heerlijke indie-band die in Nederland nog redelijk onbekend is, maar dat zal door hun komende London Calling-optreden ongetwijfeld gaan veranderen. Ik vertel dat ze ook in Nederland komen en ik moet ‘zeker gaan kijken' van haar. In de band valt vooral zanger Hayden Thorpe erg op met zijn hoge stem, maar te vergelijken met Blue Roses is het zeker niet. Eigenlijk is ook de combinatie met Noah And The Whale vanavond niet erg gepast, en hoewel de zangeressen niet meer met deze headliner mee touren, was het een perfecte kans geweest om Groves ook hier op het podium te zien. Zodat ze de nummers van Laura Marling kon zingen, die vandaag uiteraard niet naast haar ex-vriend op het podium staat. Helaas gebeurt het niet. Een gemiste kans, want Blue Roses is een prachtige band met een prachtige frontvrouw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top