Oceansize – Feed to Feed / Home and Minor

Oceansize_-_Feed_to_Feed.jpgDrie DVD’s, vier cd’s, waarop op het hoogtepunt zes gitaristen tegelijk spelen. En dat voor Eu. 45. Zeg nou zelf, dat is een koopje. Vond ik althans en aldus heb ik een van de 5000 exemplaren die Oceansize uitbracht van Feed to Feed. Deze box is het resultaat van drie dagen optreden in hun hometown Manchester. Iedere avond speelden ze integraal een van de drie cd’s uit hun carrière en namen dat op. Plus nog wat outtakes en b-kantjes. Wat je dus krijgt is een puik overzicht van de carrière van Oceansize tot nu toe. ‘Maar Gr.R., ik heb alle Oceansize-cd’s al in de kast staan (en wie heeft dat nu niet), wat moet ik dan nog met deze box? Is dit niet pure geld-uit-de-zak-klopperij?’ zult u zich wellicht afvragen. Nou nee, al was het maar omdat het kreng slechts 45 euro kost. En dat kun je weer terugverdienen door de studio-cd’s te verkopen. Als je dat zou willen. Want ik heb het vermoeden dat die van mij niet meer zo snel uit de kast zullen komen. Ik zal sneller grijpen naar Feed to Feed. De nummers klinken allemaal net iets losser, net iets dynamischer en dus eigenlijk net iets beter. En de zes gitaristen dus, bij tijd en wijle, want de heren halen rustig de nodige gasten het podium op om hun complexe muziek ook daadwerkelijk goed live te kunnen brengen. ‘Who ever said less is more, is a prick, aldus Mike Vennart. Voor de videobeelden hoeft u het echter niet te doen. Dat is een leuk extraatje, maar want de club waar ze de opnames gemaakt hebben is van het niveau Ekko en dus niet zo groot. Dat wreekt zich zich doordat het aantal cameraposities beperkt is en je zit nog wel eens tegen achterhoofden van het publiek aan  te kijken. Leuk om eens te zien dat ze het allemaal echt zo knap en virtuoos doen, maar daarna pakt u toch de cd’s. Want laten we eerlijk zijn, Vennart is ongetwijfeld een van de meest lelijke frontmannen der rockmuziek. Maar ook een van de meest begenadigde. De dvd’s hebben overigens Dolby Surround voor een betere livebeleving, naar het schijnt. Maar dat kan ik helaas niet testen, vanwege geen surround.
Oceansize_-_Home_and_minor.jpgTegelijkertijd met Feed to Feed is de EP Home and Minor uitgekomen. En dat is een totaal ander verhaal! ‘There’s no big blast beats, no metal, there’s no riffs, there’s no ‘loud loud’ on it.’, aldus Vennart. En dat klopt. En toch is het ontegenzeggelijk Oceansize. Er zijn nog steeds nummers die over de acht minuten klokken, we hebben het nog steeds niet over pop en er is het nodige virtuoze en ingewikkelde gedoe. Maar op een of andere manier straalt het een hele prettige rust uit. In eerste instantie riep ik ‘Oceansize doet een Radioheadje‘, refererend aan Kid A, maar dat is het toch niet. De gitaar blijft domineren. En de stijl blijft Oceansize, nog steeds geldt dat less bepaald niet more is, maar toch klinkt het relaxed. Je wilt ze niet een heel concert zo horen, maar een liveversie van het titelnummer, daar zit ik eigenlijk nu al met smart op te wachten! Begin volgend jaar komt de nieuwe plaat en dan zullen ze ongetwijfeld weer gaan touren. Ik steek nu alvast een kaarsje op voor Home and Minor. Want live is natuurlijk altijd beter dan de beter dan die dvd’s…


mij=Superball / CNR

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven