Tori Amos – Midwinter Graces

Tori Amos - Midwinter GracesTerugkijkend op ruim honderd recensies voor File Under moet ik bekennen dat ik best wel kritisch schrijf. Ook kan ik het niet laten om hier en daar een ongenuanceerde sneer uit te delen. Daar moet dan natuurlijk wel een reden voor zijn. Soms dient zo’n reden zich vanzelf aan: van die muziek die simpelweg niet kan, en waarvan het gebrek aan kwaliteit niets meer met persoonlijke smaak te maken heeft. Tenminste, dat denk je dan als recensent. Maar ja, je moet objectief blijven, constructief kritisch schrijven en vooral niet afzeiken. Maar het liefst zou je volledig los gaan op dat gedrocht. Gewoon omdat dat af en toe best lekker is. Maar meer nog omdat sommige muziek dat gewoon verdient. De zweep er over! Maar cd’s die zo’n ‘special treatment’ verdienden zaten er toch maar weinig tussen het afgelopen jaar. Gelukkig hebben we er op de valreep van het jaar nog één te pakken. Jawel, de vrouw die verantwoordelijk is voor – wat mij betreft – een van de beste cd’s van 2009 (Abnormally Attracted to Sin) komt nu opeens op de proppen met Midwinter Graces. En woorden schieten te kort om te beschrijven hoe fout deze release is. Waar praten we over? Tori Amos, die religie vaak als kapstok heeft gebruikt voor scherpe, kritische teksten, besluit anno 2009 opeens een Kerstalbum uit te brengen. En nee, geheel zonder cynische knipoog of scherpe randjes, waar ik aanvankelijk wel nieuwsgierig op hoopte. Al wat we horen zijn clichématige winterdeuntjes met een zoetheid waar werkelijk geen enkel tandglazuur tegen bestand is. Alle uitgekauwde standaarden komen voorbij: sleebelletjes, dwepende gristenteksten over kindeke Jezus, duetje met je eigen schattige kindeke en natuurlijk wat evergreens (Stille Nacht, Heilige Nacht – ik verzin het niet). Dat de arrangementen en instrumentkeuze bij tijd en wijle erg origineel zijn kon me na een aantal luisterbeurten ook al niet meer bekoren. Want tegenover dat sprankje originaliteit in een genre dat bijna per definitie geen goede cd’s kan opleveren staat vooral heel veel ongeloofwaardigheid. En zeker voor Tori Amos is dat een Zonde in de ware zin van Het Woord.


mij=Universal

25 reacties

 1. Prikkie

  Ik vind het juist een van de betere van mevrouw Amos, ondanks het seasonal thema, dat wel. Het komt niet zo overdadig en geforceerd over als voorgaande albums. Maar ja, ik vind dan ook dat ze haar eerste twee albums nooit heeft overtroffen.

 2. sneeuwpop

  Maar…maar..als je zit te wachten op cynische knipoog of scherpe randjes is DAT toch juist het voorspelbare cliché ?
  Het tevreden stellen van recensenten die “kritische” teksten, hoe clichématig dan ook, gelijkstellen met goede teksten is wat ze
  precies niet doet, en dat lijkt me te prijzen.
  Voor de rest vind ik het vreselijke muziek hoor, daar niet van.

 3. Kim

  Ik heb alles van tori…
  Zeggen dat abnormally attracted to sin een van de beste cd’s van 2009 was, nou ja dan vraag ik me af hoe breed je muziek-smaak en kennis is.
  Ik vind dit een van de betere cd’s die ze heeft uitgebracht…in elk geval beter dat AATS waar ik maar enkele goede nr’s op kan tellen.
  Ik vind dat Tori deze “clichematige winterdeuntjes” op een manier brengt die me doen denken aan haar betere werk, wat mij betreft heb je helemaal de essentie gemist hier.
  Zij brengt deze clichematige winterdeuntjes ook niet zoet maar heel vaak best koud…wat ze wat mij betreft een diepere laag geven…
  Ik snap trouwens ook niet hoe je het voor elkaar krijgt binnen een weekje ofzo al een oordeel te hebben over een album van tori…
  Als je een beetje een tori kenner bent weet je dat het even kan duren…

 4. @Kim:
  Wat goed van je dat je de moeite hebt genomen om te reageren, om dan vervolgens ook nog de tijd te vinden om mijn muzieksmaak en -kennis in twijfel te trekken. Maar goed, je zal wel gelijk hebben… Ik buig hierbij dan ook diep voor jouw allesovertreffende smaak, kennis en muzikaal inzicht.
  Dank je wel dat je me weer op het juiste pad hebt gezet.
  Want weet je? Je had gelijk! Ik heb de CD nog een keer rustig beluisterd en ik vind hem, mede dankzij jouw heldere uitleg, opeens één van de beste uit het oeuvre van Tori.
  Inderdaad veel beter dan “AATS” (de volgende keer mag je titels gewoon weer uitschrijven hoor, afkorten is wel érg Tokio Hotel) Ik zal Storm vragen of hij die CD alsnog uit mijn jaarlijst wil schrappen. Dus nogmaals: dank je wel. Ik zou niet weten hoe File Under het nieuwe jaar zou moeten doorkomen zonder de bijdragen van lezers zoals jij.

 5. @Prikkie:
  Nou, deze was nog leuker:
  Ik vond “Midwinter Graces” niet goed, dus ik heb geen verstand van muziek.
  Ik vond “Abnormally Attracted to Sin” wél goed, dus ik heb geen verstand van muziek!
  Sommige mensen kun je het nooit naar de zin maken, ook in 2010 waarschijnlijk niet…

 6. Kim

  Lol hoe moet je 100 recensies van iemand ook serieus nemen als hij zelf niet eens tegen kritiek kan. Wel een album van een ander afblaffen maar als iemand aan zijn recensie komt ho maar ! lol
  ps: ook gelukkig nieuwjaar trouwens 😀

 7. Kim

  Oh ps! Ik die niet mee met hypes ook niet de tokio hotel hype.. ik ken niet eens 1 nr van ze. En Tori is geen geweldige muziek… eerder muzak… net zoals de meeste pop trouwens… muziek is Bach, Mozart etc

 8. Kim

  Verder ben ik het met prikkie eens…. vind dat ze de eerste twee albums nog niet overtroffen heeft ookal heeft ze wel haar best gedaan…nr’s als precious things en cornflake girl bijv… zijn me na 10 jaar nog niet gaan vervelen…AATS was ik na ongveer 2 maanden al helemaal zat :D… en midwinter graces is indd een van haar betere albums 🙂 lekker puh

 9. Prikkie

  Kim: laten we het vooral niet eens zijn. Ik ben namelijk een andere mening toegedaan, zonder dat ik een andere verwijt er geen verstand van te hebben als ‘ie er anders over denkt. Dat zou gezellig worden… juist ForestSounds is een recensent waar ik het nogal eens mee eens ben.
  Kritiek mag, maar ‘je hebt er geen verstand van’ is geen kritiek maar gewoon dommigheid van een fanmeisje…

 10. kim

  dommigheid van een fanmeisje 🙂 Waarom klinkt dat zo lekker? 😀 hahaha Okay sorry Prikkie dan heb ik het verkeerd begrepen, of ben je het oneens omdat je het voor je vriendje op wil nemen…
  hihihi maar jongens het blijft me verbazen want ik vind “geen verstand hebben van” vrij mild vergeleken:
  “het gebrek aan kwaliteit niets meer met persoonlijke smaak te maken heeft. Tenminste, dat denk je dan als recensent. Maar ja, je moet objectief blijven, constructief kritisch schrijven en vooral niet afzeiken. Maar het liefst zou je volledig los gaan op dat gedrocht. Gewoon omdat dat af en toe best lekker is. Maar meer nog omdat sommige muziek dat gewoon verdient.”
  En so what als tori een troetelartiestje van me is…dan kan ik het nog wel muzak vinden -objectief(!!!) gezien – ieder heeft recht op zijn of haar slechte smaak toch?
  x
  Kim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven