Brian Harnetty & Bonnie Prince Billy – Silent City

Brian-Harnetty_Silent-City.jpgLaat je niet voor de gek houden: Silent City is een nieuwe plaat van Brian Harnetty. Will Oldham – Bonnie ‘Prince’ Billy – verzorgt de vocalen op een aantal tracks, maar het is onduidelijk in hoeverre de muziek van hen samen is. Of beter: in hoeverre de samples die Harnetty verzameld heeft door hen beiden bewerkt zijn. Brian Harnetty kreeg bekendheid met zijn vorige cd, American Winter waarop hij opnames uit een archief haalde van liederen uit de Appalachen. Deze opnames bewerkte hij weer tot nieuwe nummers. Maar het meest bijzondere was: hij gebruikte fouten, mislukte inzetten, gespreksfragmenten en dergelijke om zijn tracks een bijzondere richting te geven. De keuze voor voormalig lo-fi-held Will Oldham is wat dat betreft een mooie. Beiden zijn geïnteresseerd in de folkmuziek van de armoedige mijnwerkersdorpjes uit het berggebied in het Oosten van de VS, waar bluegrass, eeuwenoude melodietjes en min of meer bekende Ierse en Schotse liedjes samensmolten. Op Silent City horen we pianoklanken, radiostemmen, harmonica’s, kale percussie, electronica, een banjo, teruggevonden liedjes, found footage en, inderdaad, in drie liedjes Will Oldham: “Sleeping in the City”, “And Under the Winesap Tree” en “Some Glad Day”. De sfeer van Silent City past prima bij de zangstem van Oldham, maar de fieldrecordings dragen toch echt de signatuur van Brian Harnetty.


mij=Atavistic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven