No-Man – Mixtaped

No-Man - MixtapedHet concert dat No-Man in 2008 gaf in De Boerderij in Zoetermeer vond ik niet zo goed als ik gehoopt had. Ik ben bang dat dat vooral kwam door mijn veel te hoog gespannen verwachtingen. Maar het zal denk ik ook meegespeeld hebben dat de optredens van Steven Wilson en Tim Bowness de eerste optredens waren in vijftien jaar tijd. Dan zou je eigenlijk verwachten dat de registratie van een optreden eerder tijdens de Schoolyard Ghosts-tournee dan nog minder zou uitpakken. Al kijkend naar de dvd Mixtaped (vernoemd naar een nummer van Schoolyard Ghosts) kan ik niet anders concluderen dan dat het aan mij lag. De uitvoeringen op de dvd die opgenomen zijn in augustus van 2008 in de Bush Hall in Londen, zijn namelijk verbluffend mooi. Vooral de aanvulling door violist Steve Bingham valt voor mij nu pas echt op zijn plaats. Ik krijg kippenvel bij zijn openingsnoten van “Only Rain” Een uitbundige performance wordt het (vanzelfsprekend zou ik bijna zeggen) nog steeds niet. Zowel Wilson als Bowness staan normaal al niet bepaald bekend om hun extravagante podiumpresentatie, op Mixtaped overtreffen ze zich zelf. Maar het gelaten bewegen over het podium past ook beter bij No-Man en daardoor komt de focus nog meer te liggen op de muziek die het gebrek aan show met gemak compenseert. Opvallend is dat in de setlist maar plek is voor één song van het sterke Together We’re Stranger (“All The Blue Changes”), terwijl van de rest van de albums toch minimaal twee tracks gekozen zijn en allemaal van fraaie nieuwe arrangementen en tempi voorzien zijn. Na dat mooie concert kun je op dvd twee nog bijna anderhalf uur kijken naar een documentaire die de hele geschiedenis van No-Man vertelt (en dat gaat dus verder terug dan Porcupine Tree) zonder dat daarbij het oude zeer uit de weggegaan wordt en iedereen (dus ook Carl Glover, de maker van de altijd fraaie hoezen van No-Man) aan het woord komt. Alleen platenmaatschappij One Little Indian waar No-Man in het begin onder contract stond schittert door afwezigheid, verder komt zo ongeveer iedereen aan het woord. Het is het verhaal van band die ooit bestempeld werd als de meest belanghebbende band die Engeland voortgebracht heeft sinds The Smiths. Nou is dat een tikkie overdreven, maar schromelijk onderschat is No-Man zeker.


mij=Kscope / Bertus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven