VA – Back to Peru Vol. II

VA_Back-to-Peru-Vol-II.jpgVoor beluistering lijkt deel 2 van Back to Peru een bak met restjes die overgebleven zijn na het uitbrengen van volume 1 van deze collectie Peruviaanse garagerock. Het grootste verschil is dat we nu de b-kantjes krijgen van de singles die op de eerste set verzameld zijn. Maar de lol die te beleven valt aan dit doosje met 34 tracks, verdeeld over twee cd’s, is niet minder dan bij deel 1. Van simpele beat tot de meest woeste psychedelica en via zo authentiek mogelijk gecopieerde Amerikaanse hits tot Latijns-Amerikaanse ritmes, de periode 1964 tot 1974 was muzikaal gezien een spannende in Peru. De ontwikkelingen zijn niet veel anders verlopen dan in de Anglosaxische muziekscene waar de bandjes op deze verzamelaar zich aan spiegelden. Vanaf midden jaren zestig begon de British Invasion z’n sporen na te laten (Los Jaguars en de woeste Los Saicos), waarna het stokje overgenomen werd door psychedelische invloeden (Los Juniors). Eind jaren zestig, begin jaren zeventig kwam, met het opkomende zelfbewustzijn in Zuid- en Midden-Amerika, de nadruk op Latijns-Amerikaanse invloeden te liggen. Santana was de grote held, (Los Zheros’ “Quarto Obscuro” doet hem niet onverdienstelijk na) maar de opeenvolgende rechtse dictaturen deden popmuziek in de ban, waardoor 1974 een logisch eindpunt van deze cd’s is: er was nog maar weinig invloed van buitenaf en bijna geen mogelijkheden voor distributie of het maken van opnames. De tien jaar die op Back to Peru behandeld worden zijn vrolijk en bij tijd en wijle woest bij elkaar gejat: Tercera Phedra En El Sol van Los Juniors is uiteraard Jimi Hendrix‘ “Third Stone from the Sun” en “Filled With Fear” van Iron Butterfly werd door Beautiful Day niet helemaal goed verstaan en dus omgebouwd tot “Full With Fear”.


mij=Vampisoul / Sonic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven