Roky Erickson with Okkervil River – True Love Cast Out All Evil

roky_erickson_-_true_love_cast_out_all_evil.jpgDie Rick Rubin. Was vroegah, toen ik nog jong en knap was, al baanbrekend en trendsettend in zijn werk als producer. En dat blijft hij, zoveel jaar na dato, nog steeds. Wellicht niet meer in zijn crossover tussen metal en hiphop, maar wel in zijn keuze van artiesten. Of beter gezegd, in zijn werk om uitdovende carrières van ooit grote artiesten weer een nieuw leven in te blazen. Dat bleek succesvol en dus krijgt het navolging. Onder andere door Will Sheff van Okkervil River. Uit Austin. Die besloot de studio in te gaan met cultheld Roky Erickson, voormalig frontman van de band met een van de beste bandnamen ooit: 13th Floor Elevators. Met deze band vond Erickson de Psychedelische Rock zo ongeveer uit en als je de biografie van de man leest, begrijp je wellicht waarom hij er zo goed in was. Zijn levenswandel was psychiatrisch instituut in en uit, en legendarisch is het verhaal dat hij zijn TV oorverdovend hard zette om te kunnen slapen. Zo hoorde hij de stemmen in zijn hoofd niet. Zijn songteksten zijn dan ook beslist niet alledaags. Ook niet op True Love Cast Out All Evil, het resultaat van de samenwerking met Okkervil River en Ericksons eerste plaat in vijftien jaar! En het is een wonderbaarlijk plaatje. Sheff hoorde al snel dat het materiaal uitstekend was en heeft vervolgens het beste bij Erickson boven weten te halen. Het levert een plaat op die muzikaal wellicht niet zo psychedelisch is, maar eerder een dwarsdoorsnee is van vijftig jaar Amerikaanse popmuziek. True Love Cast Out All Evil doet namelijk vaak denken aan het betere werk van mannen als Randy Newman, John Hiatt en Paul Simon. En daar waar de nummers erom vragen laat Okkervil River horen dat ze ook een puik psychedelisch randje hebben. Erickson is puik bij stem en ontspannen, maar laat vooral horen dat hij, op zijn ouwe dag, rustig in een adem genoemd kan worden met de groten van het betere Amerikaanse songschrijverschap. Daarmee kunnen we uit de grond van ons hart zeggen: Welkom terug Roky!


mij=Chemikal Underground / Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top