Our Broken Garden

De laatste jaren heeft Denemarken zich als muziekland op de kaart gezet met uiteenlopende bands als Efterklang, Under Byen, The Asteroids Galaxy Tour, The Kissaway Trail, Oh No Ono, The Raveonettes en Saybia. En dan is dit nog maar een kleine greep uit de lijst Deense bands die ook buiten het thuisland voet aan de grond weten te krijgen. Een nieuwe band in dit rijtje is Our Broken Garden en ook zij zijn hard bezig over de grens voet aan de grond te krijgen.
Our Broken Garden


mij=Interview: Reinier. Foto's: Reinier
De voormalige toetsenist van Efterklang, Anna Brønsted richtte de band op nadat ze voor zichzelf een aantal nummers had geschreven. In haar zoektocht naar een geschikte gitarist kwam ze uit bij Søren Bigum, die van zijn kant in eerste instantie niet bijster veel interesse had om samen met Anna een band te beginnen. Er gingen heel wat telefoontjes aan vooraf voordat Søren ermee instemde om een keer samen te spelen. 'We kenden elkaar niet, maar ik had Søren een keer horen spelen en ik vond hem een erg goede gitarist. Toen ik die nummers had geschreven, heb ik hem gebeld en gevraagd of hij samen me mij die liedjes wilde spelen. Maar hij was heel bot en vertelde me dat hij daar geen zin in had.' Anna gaf echter niet op en bleef Søren bestoken met telefoontjes totdat hij ermee instemde om een keer samen te spelen. Waarom hij uiteindelijk toch overstag ging? Volgens bassist Moogie werd Søren over de streep getrokken toen hij een foto van de mooie, blonde Anne onder ogen kreeg. Søren houdt het erop dat zich een keer een gelegenheid voordeed om samen te spelen. 'En toen we eenmaal die liedjes begonnen te spelen, konden we niet meer stoppen', verklaart Søren. De twee raakten bevriend en gingen verder als band onder de naam Our Broken Garden. In de loop van de tijd groeide het duo uit tot een kwartet met de komst van bassist Moogie Johnson en drummer Poul Terkildsen. In 2008 verscheen de debuutplaat When Your Blackening Shows en afgelopen jaar kwam de opvolger Golden Sea uit.
Familiebanden
Tijdens het schrijven van de nummers voor When Your Blackening Shows werd Anna vooral geïnspireerd door familiebanden, het is dan ook niet verwonderlijk dat familie een belangrijke plaats in neemt in het leven van Anna. Zo kon het gebeuren dat de ouders van Anna onlangs onaangekondigd opdoken bij een show in Londen. Haar vader en moeder waren speciaal voor deze ene show naar Engeland gevlogen om hun dochter te zien spelen. Toch speelt op het nieuwe album die familieband niet meer zo’n prominente rol. 'De nieuwe plaat gaat veel meer over een soort verlangen of een zoektocht naar iets. Ik denk dat we als mens op zoek zijn naar een waarheid of liefde die groter is dan onszelf. Naar een betekenis en een staat van zijn waarbij je voelt dat je onderdeel bent van een groter geheel. Ik vind het moeilijk uit te leggen', vertelt Anna.
Muziekscene
Alle bandleden zijn al een tijdje actief in de Deense muziekscene, hebben zij ook een verklaring hoe het komt dat relatief veel Deens bands internationaal doorbreken? Is er zo’n grote muziekgemeenschap? Volgens Moogie zijn er ook enorm veel mensen met muziek bezig in Denemarken: 'Onlangs hoorde ik dat Denemarken wereldwijd op de derde plaats staat voor wat betreft de verkoop van gitaren. Opvallend, toch? Er zijn dus heel veel Denen die een gitaar aanschaffen.' Volgens Anna is de muziekscene groeiende: 'Denemarken is maar een klein landje en iedereen die muziek speelt kent elkaar wel.'
Om in zo’n muzikaal klimaat te werken is erg inspirerend volgens Anna: 'Ik heb het niet altijd voor het zeggen waar ik door geïnspireerd raak, maar ik word geloof ik wel geïnspireerd door de omgeving waar ik in verkeer en de mensen met wie ik omga. Dat hoeft niet noodzakelijk op muzikaal gebied te zijn.' Die omgeving wordt volgens Søren niet meer geografisch bepaald. 'Door de globalisering kunnen een paar jongens uit Tokyo en Rio de Janeiro met wie je dezelfde ideeën over het maken van muziek deelt, onderdeel zijn van je omgeving.' Moogie heeft zo zijn eigen inspiratiebronnen: 'Ik vind het geweldig om door de Verenigde Staten te toeren. In Denemarken krijg je als muzikant de nodige financiële ondersteuning van de overheid zodat we een fatsoenlijk salaris hebben. Maar in de States ben je op jezelf aangewezen. Daar ben je als band acht maanden onderweg, voor niet meer dan een beroerde maaltijd en wat benzinegeld. Dát vind ik inspirerend. Ik wil dat heel graag meemaken.'
Concurrentie
Het organiseren van zo’n tour is tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger beaamt de band, maar daardoor is de concurrentie ook groter. Poul: 'Iedereen kan tegenwoordig z’n eigen muziek opnemen en op internet zetten. Om het ver te schoppen moet je ervoor zorgen dat je er bovenuit steekt.' Hoe zorgt Our Broken Garden daarvoor? Wat maakt deze band uniek? Anna: 'Dat is moeilijk over jezelf te zeggen. We doen gewoon wat we doen.' Poul voegt daaraan toe: 'We maken muziek vanuit ons hart en het is aan de mensen om te beschrijven wat ze horen. Ons werk als muzikant is om onze gevoelens in muziek te vertalen in de hoop dat we mensen daarmee weten te raken. Zo kijk ik in ieder geval tegen muziek maken aan.'

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven