Good Charlotte

Het is inmiddels alweer ruim acht jaar geleden dat iedere puber losging op “Lifestyles of the Rich and Famous”. Gemaakt door een groepje opgemaakte straatschoffies uit Amerika, die kleren droegen waar heel groot MADE op stond, geen vader meer hadden en totaal draaide om de Madden-tweeling. Met gitarist Billy als zonderling lekker ding voor zelfbenoemd verknipte meisjes. Good Charlotte produceerde nog tot een aantal jaar na het eerste succes wat aardige hits, maar zakte toen weg door matige popliedjes en levens in de roddelbladen.
Good Charlotte
Eind 2010 verscheen er echter weer licht aan het einde van de tunnel. De band gaf een frisse show in de 013 te Tilburg, bracht met Cardiology het prima ontvangen vijfde album uit en stond twee weken geleden in de Melkweg. Voor de show hadden de mannen een meet and greet met lezers van de Hitkrant. Gelukkig mochten ook een aantal muziekbladen en -websites aanschuiven. Gitarist Billy Martin stond iedereen zonder te mokken het woord.


mij=Interview: Maartje. Foto's: Charlona.
Hij ziet er fris uit zonder de gebruikelijke lading oogschaduw. Het gaat dan ook goed met hem, al vertelt hij wel een beetje moe te zijn van het vele reizen. Good Charlotte is op dit moment full time aan het touren met het nieuwe album. De gitarist heeft net met zijn vrouw en zoontje gebeld via Skype, het is zijn favoriete tijdverdrijf als hij onderweg is. 'Als we in Amerika zijn dan spelen we veel op de X-box, maar in Europa werkt men met andere regio’s op de TV dus we kunnen onze spullen hier niet aansluiten. Gelukkig hebben we wel allemaal een computer in de bus. Dus we internetten veel en bellen elke dag even met het thuisfront. Daarnaast teken ik vooral erg graag’. Met dat laatste wil Billy meer gaan doen. Hij heeft nog nooit iets gepubliceerd, maar het zit er zo ondertussen toch aan te komen voor de rockster. ‘Een van mijn vrienden verzint graag verhalen en teksten, we werken nu samen aan een comic. Het is de bedoeling dat het zes uitgaven worden. Ik vind het wel heel spannend, maar het zou super zijn om dat van de grond te krijgen’.
Het zal voorlopig wel tussen de bedrijven door moeten gebeuren. Na de huidige tour heeft de band maar tien dagen vrij, vertelt Billy. Tien dagen waarin hij vooral veel leuks wil gaan doen met zijn familie. ‘Het eerste wat ik ga doen is mijn zoontje knuffelen en feliciteren. Hij is pas twee geworden, maar ik kon er niet bij zijn omdat we dus in Europa zitten met Good Charlotte. Van dat soort kleine dingen mis ik het meeste.’ Op het moment dat ze in de Verenigde Staten touren is dit allemaal net ietsje makkelijker. Dan reizen de vrouwen en kinderen in ieder geval naar een paar shows van hun mannen. Maar dat is geen doen aan de andere kant van de oceaan. Al was het maar omdat de bus er veel te klein voor is.
Good Charlotte
Maar nu Good Charlotte weer helemaal op de rails zit, denkt de band nog niet aan stoppen. Ondanks wat de pers schreef ziet Billy Cardiology niet direct als een comeback voor Good Charlotte in het algemeen, maar mentaal voelt het wel zo voor hem. ‘Ik denk dat we met het vorige album, Good Morning Revival, vooral veel mensen in de war hebben gebracht. De andere jongens hebben het weleens een egoïstisch album genoemd omdat we misschien onze eigen zin te ver doordreven, maar ik zie eigenlijk vooral een natuurlijke groei van album naar album. Het is wel zo dat we toen we Cardiology maakten eindelijk weer lekker in ons vel zaten. Ons leven in het algemeen is ook een stuk prettiger nu het allemaal wat gesetteld is qua thuissituaties. Cardiology is misschien inderdaad gewoon het eerste album van een nieuw Good Charlotte-hoofdstuk.'
Ook het publiek lijkt heel tevreden te zijn met dit nieuwste werkje. Het is inmiddels een uurtje of vijf ’s middags en de rij voor de Melkweg is al behoorlijk lang. De band zal vanavond bovendien flink wat nieuwe nummers ten gehore gaan brengen. ‘Eigenlijk hadden we minder nieuwe tracks in de setlist gezet, maar de reactie van het publiek op elk nummer is zo goed, dat we er steeds meer spelen.' Best bijzonder, gezien veel fans vaak de voorkeur geven aan ouder materiaal van een act. Billy vertelt wel dat Good Charlotte de hits natuurlijk nog steeds speelt, al gaat het soms wat vervelen. ‘Er zijn een aantal nummers die je gewoon elke avond moet doen. De nummers waar mensen je van kennen. Daarnaast proberen we ook altijd wat ouder materiaal te spelen voor de fans van het eerste uur. Dat houden we leuk voor onszelf door voor elke tour andere nummers uit te kiezen. Nu spelen we er bijvoorbeeld weer eentje die hiervoor vijf jaar ongebruikt op de plank is blijven liggen.'
Sowieso is het spelen van liveshows vaak een herhaling van zetten. Billy: ‘We weten ongeveer wat we gaan krijgen op het moment dat we dat podium op stappen. Dat maakt het niet minder leuk, zolang we zulk geweldig publiek krijgen, maar het is ook goed om soms weer even een stapje terug te doen. Dan gaan we bijvoorbeeld in de studio zitten. Dat werkt heel erg anders, in de studio maken we lange dagen maar weet niemand tevoren wat we gedaan krijgen op een dag. Het voordeel is wel dat we dan veel meer kunnen experimenteren. We luisteren bijvoorbeeld allemaal graag naar hiphopmuziek. Misschien dat we nog eens een mixtape in elkaar zetten daarmee en die op internet zetten.'
Good Charlotte
Het internet is een steeds belangrijkere bron van fans voor de band. Billy weet ook wel dat veel van de mensen die er vanavond zullen zijn, de albums illegaal gedownload hebben in plaats van gekocht. Voor hem maakt het niet zoveel uit. ‘We zijn ondertussen gelukkig in de positie dat we dat ook financieel aankunnen. Het is en blijft een manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken, gezien het ons relatief weinig schaadt is het alleen maar fijn als iedereen onze nummers mee kan zingen. Ondanks dat ze er misschien niet allemaal voor betaald hebben. Daarnaast ga ik ervan uit dat als iemand onze muziek goed vindt en het kan betalen, dat hij dat dan ook wel laat blijken.'
Billy zit nog de rest van de dag binnen voor interviews en het opbouwen van de set vanavond, maar hij vindt dat niet erg. Eigenlijk is alleen bassist Paul Thomas nog steeds een echt feestnummer die de coffeeshops induikt. ‘Amsterdam is een stuk kleiner dan veel andere steden waar we spelen. Dus als we hier zijn zien we ook veel dezelfde gezichten, het is veel minder massaal. Maar ik kijk hier liever nog eens naar de grachten en de vele fietsers, waarna ik lekker het hotel opzoek. Het is niet zo dat ik en de andere jongens altijd nuchter zijn tegenwoordig maar als je de volgende ochtend wakker wordt na een nachtje doorhalen heb je het eigenlijk wel weer gehad, terwijl we er dan ’s avonds wel weer moeten staan. Paul is de enige op wie het geen effect lijkt te hebben. Hij is een soort tank, onverwoestbaar.' Gisteren heeft de hele band al een dagje vrij gehad in onze hoofdstad dus vanavond duikt Billy op tijd in zijn bed. Eerst nog even iedereen verrassen en weer verliefd laten worden met een lekkere show, Skypen en op weg naar de volgende stop: Parijs.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top