Gablé – Cute Horse Cut

Gablé - Horse CutHet kostte me vorig jaar moeite een gematigd positieve recensie over The Way Out te schrijven. Vergeleken met het briljante eerdere werk stelden The Books toch wat teleur. Gelukkig staat er nu een uitstekende vervanger klaar, die in precies dezelfde artpop-stijl opereert. Zonder dat de Fransen van Gablé overigens in copycat-gedrag vervallen. Daar zijn ze dan ook veel te goed voor. Op Cute Horse Cut jaagt het trio er in 37 minuten 19 flarden van liedjes doorheen. Misschien kun je beter stellen dat je naar één grote gekke glitch-cabaret voorstelling luistert. Want inderdaad, in de eerste plaats is dit bizarre maar aanstekelijk album vooral grappig. Dat komt al door het merkwaardige kokette Engels waarmee men zingt, ik hoor geen sporen van Frans, het klinkt juist eerder als een brave BBC-kinderserie. En dan de teksten, die zijn absurd en vaak keihard. In haast elk liedje wordt wel een gemeen spelletje gespeeld. Zo leidt een “Brick Trick” tot gebroken vingers, en in hoogtepunt “Samba De La Murete” worden nog veel meer ledematen verwijderd. “I cut your legs, you’re still dancing” luidt daar het opzwepende refrein. Soms is er niet eens tekst nodig voor een goede grap. In “Bunch” zingt een kinderkoortje vol verwachting ‘ooh’. Auto’s toeteren vrolijk, maar plots brullen de motoren, waarna het gegil losbarst! Een navertelde grap klinkt vaak flauw, maar geloof me, je blijft grijnzen. Door al die lol raakt het muzikale aspect onterecht wat op de achtergrond. Toch zit ook die goed in elkaar, vaak met snaren en strijkers, zoals The Books dus, maar bij vlagen ook rockend als een echte band. Charles Spearin (van Broken Social Scene) en Lali Puna (“My Diamond Pond”) zijn andere verwanten, en ook dat zijn niet de minsten!


mij=Loaf / Konkurrent

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven