Magazine – No Thyself

Magazine - No ThyselfNo Thyself, da’s wel een erg krasse punkuitspraak. Zoiets als ‘Nee gij!’ en ‘wat je zegt ben je zelf’ in een enkel woordgrapje vervat. Nou is mijnheer Howard Devoto een oude warse punkerd van het eerste uur. Hij stapte uit The Buzzcocks en startte in de jaren zeventig Magazine waarmee hij punk, rock, wave en glitz aan elkaar reeg tot een intellectueel literair clubje van muzikanten. Minus een rare collectie van goedbedoelde pogingen en een live-plaat is No Thyself pas de vierde cd. Devoto startte Magazine na het uiteenvallen in 1981 en een eenmalige reünie in 2009 opnieuw op. Gitarist van het eerste uur John McGeoch is dood. En, Barry Adamson is vervangen door John White. Nu bestaat Magazine uit Howard Devoto, John Doyle, Dave Formula, Noko en John White. Was en is Magazine muzikaal interessant? Ach, je moet ervan houden. Devoto mag credits krijgen voor het feit dat hij samen met Tom Verlaine, Wire en Roxy Music de artrock heeft uitgevonden. En dat is dan ook meteen wat ik nog steeds tegen heb op deze band. Ik heb Bob Dylan, Patti Smith, Tom Verlaine en bijvoorbeeld een A Certain Ratio muzikaal nooit gepruimd. Als ik die artiesten goed had moeten vinden vanwege hun literaire aspiraties, dan had ik wel een boek tot me genomen. Kennen we Rik Mayall’s personage Rick uit The Young Ones nog? Dat was de belichaming van de Magazine-fan. Een politiek bewuste maar eenzame jonge nerd met enig kunstzinnig besef. Muzikaal echter tenenkrommend, wat fijntjes gevisualiseerd wordt door Factory-baas Tony Wilson in de film24 Hour Party People bij zijn keuze voor A Certain Ratio. Devoto maakt postrock, artrock, wat witte funk en flancher-wave die mij direct terugbrengt naar de begindagen van The Cure. Wat je Devoto bij Magazine moet nageven is dat hij als zestig-plusser met een enkele poging zelfs na dertig jaar qua productie, songstructuren, jaren tachtig-feel en tekst in staat is om alle goedbedoelde pogingen van Loyd Coyle, Pulp en White Lies te kakken te zetten. Slechts de song “Blisterpack Blues” heeft een echte schoonheid in zich. Van de rest word ik niet bepaald warm of koud. Magazine is en blijft een stelletje nerds. En nerds zijn er om gepest te worden. Devoto vraagt er zelf om.


mij=Wired Sound / Suburban

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven