WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql-temptable-183e85-19104-a53c.MAI' (Errcode: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

Rene Hell / 13&God – File Under: New Music

Rene Hell / 13&God

Rene Hell - The Terminal SymphonyTien seconden zijn voorbij, en ik weet weer wat ik in een File Under-pauze gemist heb. Afdalen in de spelonken van de popmuziek. Mompelende folkies sluit uw gitaarkoffers. Rene Hell doet in subtiele elektronische klanklandschappen, die hij dure titels meegeeft, als ”Cello Suite No. 3 en “Chamber Forte”. Laatstgenoemde is (als opener!) het minst toegankelijke stuk; een typerend grapje voor het genre. Na een noise-wolkendek breekt een ijle zon door in de vorm van langgerekte kristallen strijkers. Dat is het enige moment waar ik kortstondig de cello van het hoesje meen te spotten, al kan het verbeelding zijn. Het instrument is op de tekening niet voor niets gedemonteerd. De overige zeven tracks zijn in elk geval synthesizer-georiënteerd, en zoeven verrassend toegankelijk door de letterlijke en figuurlijke ruimte. Ze ademen. Vooral “e.s. Des Grauens In Fifths” valt op, een kwetterend Tangerine Dream-achtig droomstuk dat regisseur Terrence Malick best had mogen gebruiken in The Tree of Life.
13 & God - Own Your GhostDe broertjes Acher (de nerdy Knabbel en Babbel van de Duitse indiescene) zijn altijd bezig nootjes te verzamelen. Aan vakantie dénken ze niet eens. 2010 bracht een uitstekende release van Lali Puna, en dit jaar verschenen er nieuwe platen van het jazzy Tied & Tickled Trio én13&God. Met name de tweede maakte zijn rondjes, en dat verraste me. Wellicht is het een kwestie van wennen, maar de nasaal en hoog lispelende pseudo-rapper DoseOne, die aan dit project meedoet, past steeds beter in het Acher-geluid. Of, zouden zijn fans kunnen mopperen, verdwijnt erin. Aan de andere kant is het rapcollectief Anticon (waar hij deel van uitmaakt) ook al steeds meer richting indie opgeschoven. Meer Hood dan hiphop dus! Own Your Ghost begint zodoende verdraaid veel op een regulier (en behoorlijk geïnspireerd) The Notwist-album te lijken. Een liedje als “Old Age” is catchy als vanouds, met de bekende neon gouden glitchpop-gloed.


mij=Type / Konkurrent & Alien Transistor / Konkurrent

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven