Forest Fire – Staring At The X

Forest-Fire_Staring.jpgHet debuut van Forest Fire was een fijne, maar niet bijzonder opvallende plaat. Lo-fi, americana en psychedelica vochten om een plekje in de rammelende Velvet Underground-achtige songs van deze band uit Brooklyn. Met de opvolger van Survival, Staring At The X, worden daar elementen uit de jaren tachtig – doomwave vooral – en triphop-achtige dance aan toegevoegd. Waarmee de kwalificatie fijne plaat niet meer voldoet: prachtplaat is een betere omschrijving. Want het mengsel levert acht van de betere nummers van het afgelopen jaar op. De americana is het verst naar de achtergrond gedreven, ten faveure van een dansbaarder sound. Naast mooi gelaagde nummers als opener “Born Into” en het donkere “Mnts Are Mnts”, zijn de absolute hoogtepunten “The News”, een track die doet denken aan David Bowie in zijn Berlijn-jaren, maar vooral het pas op 6.26 afklokkende “They Pray Execution Style”. Tricky in zijn beste tijd had het nauwelijks kunnen verbeteren: een zuigende, maar dansbare beat die de volle zeseneenhalve minuut spannend blijft, doorsneden door de koele stem van Natalie Storman. Pas bij de titeltrack kunnen we weer rustig ademhalen, om vervolgens door “Blank Appeal” weer op het puntje van onze stoel gezet te worden. En daar blijven we tot het einde zitten. Prachtalbum.


mij=FatCat / Munich

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven