Shimmering Stars / Celilo

Shimmering Stars - Violent HeartsKlaarblijkelijk kun je zoveel galm op je muziek loslaten dat de liedjes in een put verdwijnen. Shimmering Stars krijgt het voor elkaar op hun warrige album Violent Hearts. Phil Spector zal hun grote voorbeeld zijn, maar met de wat zeurderige indie-vocalen wordt het nooit zo catchy als diens girl groups. Over Girls gesproken. Inderdaad, ook dit album heeft weer die retro-vibes als Father, Son, Holy Ghost. En daar was ik eigenlijk (en om precies te zijn ná het debuut van de Ganglians) wel klaar mee. Shimmering Stars opent nog acceptabel, “I’m Gonna Try” is het leukste liedje van de plaat, zoetgevooisd van toon, maar met de tekst ‘Walking down the street and I want to kill everyone I meet’. Maar al na een nummertje of vijf (en stuk voor stuk halen ze ouderwets de drie minuten niet) lijkt de plaat gewoon opnieuw te zijn begonnen. En dan dat vermaledijde geluid. Alsof een matig Beach Boys-coverbandje drie straten verderop knoerthard in een parkeergarage staat te spelen.
Celilo - Buoy BellEen stuk minder hip (want Shimmering Stars is natuurlijk wél heel arty) is Celilo. Geografisch gezien waren er twee opties bij de ze band; of men kwam uit Texas, om precies te zijn uit universiteitsstad Denton, en bikkelde (met een beetje hulp van Centro-Matics Will Johnson) in de scene daar. Of ze kwamen uit Portland. Ook al een studentenoord. Het laatste is het geval, dus trek een lekker warme wollen trui aan, klap die paraplu maar open, en luister naar deze oerdegelijke neefjes van Dolorean. (Het geweldige The Unfazed heeft u toch wel gehoord hè.) Buoy Bell heeft het hart evenzeer op de goede plaats, en doet af en toe even zeer. Aan de slome liedjes mag nog wel wat gewerkt worden, daar begint de aandacht te verslappen, maar op de moment dat het gaspedaal wordt ingetrapt mag de band er wezen. Opener “Sunken Ships (Reprise)” heeft zelfs een refrein waar de oude Foo Fighters zich niet voor zouden schamen. Lekker die emoties eruit brullen. Maar zonder de buren te storen, het blijven vanzelfsprekend beschaafde jongens.


mij=Almost Musique/Munich & Homesweet/Proper/Rough Trade

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven