Yori Swart – Yori Swart

Yori Swart - Yori Swart 2012 is krap twee maanden oud maar het zou weleens het jaar kunnen worden van het talent van eigen bodem. Eerder verschenen al prachtige platen van Blaudzun en Case Mayfield en nu is daar het debuutalbum van Yori Swart. Deze uit Bergen afkomstige 22-jarige singer-songwriter won in 2010 met haar band de Amsterdamse Popprijs en vorig jaar zette ze de Sena Performers POPnl Award en de de Grote Prijs van Nederland, afdeling singer-songwriter op haar naam. Tel daar de voorprogramma’s die ze verzorgde van artiesten van Agnes Obel, Tim Knol en Wende Snijders bij op en torenhoge verwachtingen van dit debuutalbum zijn gewekt. En bij beluistering word ik absoluut niet teleurgesteld. De cd bevat tien folkrock/popliedjes die Yori Swart zelf schreef en allemaal een eigenzinnige twist hebben. Ze doen me qua melodie en zang denken aan een kruising tussen Joni Mitchell en Feist en een vleugje Ilse DeLange. Maar ze zijn vooral heel erg Yori Swart. Nummers als “Rest Your Eyes”, “I Say Nothing” en “Give You All” beginnen rustig en sfeervol, en werken toe naar een mooie climax. “Oh Lord” is een stampende bluesrocksong waarin Yori even losgaat en afsluiter “Come On Over” is een prachtig duet met Okke Punt. Yori Swart beschikt over het talent om je tien nummers lang te boeien met haar goede en spannende songs die nét even te alternatief zijn om een groot publiek te bereiken. Voor de liefhebbers dus. Wat mij betreft is dat een groot pluspunt en geeft het aan dat Yori Swart met haar debuutalbum een plaat heeft gemaakt die ver boven de middelmaat uitstijgt.


mij=Ysplaat'

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven