Fanfarlo – Rooms Filled With Light

Fanfarlo - Rooms Filled With LightDe Britse band Fanfarlo heeft een probleem. Op het prima debuut Reservoir uit 2009 was het al te horen en op hun nieuwe plaat, Rooms Filled With Light, is het probleem misschien nog wel groter geworden. De muziek van Fanfarlo lijkt heel erg op die van Arcade Fire. Onbedoeld maak ik die vergelijking constant bij beluistering. Fanfarlo maakt lyrische en bombastische liedjes, net zoals hun Canadese collega’s doen, en de stem van zanger Simon Balthazar is een kruising tussen die van David Byrne en Win Butler van, jawel, Arcade Fire. Op Reservoir pakte dat nog goed uit. De liedjes waren goed en mooi gearrangeerd. Het album belandde zelfs op nummer 8 in mijn jaarlijst van 2009. Helaas is er op Rooms Filled With Light een probleem bijgekomen. De voornamelijk akoestische instrumenten van het debuut hebben plaatsgemaakt voor of zijn verrijkt met samples en synthesizers. De songs zijn nog steeds goed maar missen door de toegevoegde elektronica een bepaalde mate van uitbundigheid en eigenheid wat Reservoir nog wel had. Nergens komt het echt los, op een enkele uitzondering na. In “Deconstruction” en “Tunguska” wordt het vuur even aangewakkerd. Maar verder dwalen mijn gedachten af en heb ik zin om Arcade Fire op te zetten. En dat kan toch niet de bedoeling van Fanfarlo zijn geweest.


mij=Canvasback

5 reacties

 1. Bart

  Gisteren beluisterd (kende Reservoirs niet), maar vond het een erg lekker album! Stem van Simon Balthazar (did’nt know his name untill just now) vind ik fijner dan die van Arcade Fire, dus kan me niet helemaal vinden in deze recensie. Dat maakt muziek zo leuk 🙂

 2. Stonehead

  Ik ben het er helaas mee eens. Wel jammer
  Gisteren beluisterd (kende Reservoirs niet), maar vond het een erg lekker album! Stem van Simon Balthazar (did’nt know his name untill just now) vind ik fijner dan die van Arcade Fire, dus kan me niet helemaal vinden in deze recensie. Dat maakt muziek zo leuk 🙂
  Nieuw nummer “A Distance” (van de The Sea EP) is gewoon lekker. Oók een James Murphy-sausje, maar dan wat subtieler.
  http://www.youtube.com/watch?v=45-XJSYPNqI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven