Dan San – Domino / Bed Rugs – 8th Cloud

dan_san-domino.jpgAls ik aan het Belgische Luik denk – oké, ik was er voor het laatst 25 jaar geleden -, dan denk ik aan een vieze industriestad waar vooral de rebellerende muziekstromingen opgang zouden moeten maken. Als ik dan lees dat het kwartet Dan San uit Luik komt, dan klopt er hier iets niet. De muziek op Domino heeft namelijk niets opstandigs in zich. Dit is muziek die gemaakt wordt om mooi te zijn. Dit past meer bij de Ardennen en daar lijkt de foto op de hoes van afkomstig. Dan San is een indie folkband die behalve met de onvermijdelijke gitaar scoort met piano, strijkers en blazers, en last-but-not-least de geweldige samenzang. Domino dient beluisterd te worden op een goede installatie, waar je dan de prachtige tonen tot je kunt nemen. De wereld wordt dan bijna een uur iets prettiger om te leven, maar nadien zal alles weer bij het oude zijn.
bed_rugs-8th_cloud.jpgBij Bed Rugs denk ik als eerste aan Liverpool en hun Beatles. Vanuit deze havenstad leg ik dan de link naar die andere havenstad Antwerpen. Dit is de ligplaats van het kwartet Bed Rugs, die inderdaad popmuziek maakt zoals die eind jaren zestig revolutie maakte. Op 8th Cloud gaat het verder waar de psychedelische rockkant (“Revolution”) van die andere heren ophield. Nou ja verder, beter gezegd, ze verkennen de grenzen die er destijds gesteld zijn. Als je deze vergelijking echter loslaat dan hoor je dat deze heren onder leiding van Pascal Deweze (o.a. Metal Molly) een plaat afleveren die er mag zijn. Ze schopten het onder een de eerdere naam The Porn Bloopers tot de finale van de Rock Rally en Studio Brussel pikte al hun “What Does It Mean” op. Oasis kreeg er stadions vol mee, dus waarom de Bed Rugs niet de wat bescheidener zalen.


mij=Dying Giraffe Recordings / Munich

4 reacties

  1. Inderdaad lang geleden dat je in Luik bent geweest. Anders wist je dat Luik in de Ardennen ligt. De hele stad is naast veel industrie omgeven door heuvels en groen.
    Ik kan me vergissen hoor, maar volgens mij noem ik de Ardennen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven