10 Jaar File Under

10 jaar. Wat kun je in die tijd allemaal wel niet doen? Wat verandert er in die tijd. Veel. Boel veel. We waren de woorden 'Op naar de tien!' die bij vijf jaar File Under op de site stonden al weer vergeten. Zo gaat dat. Sommige dingen blijven namelijk altijd hetzelfde Zo vervelen we jullie al 10 jaar met star vasthouden aan enkel geschreven woord. Dat is namelijk wat we het beste kunnen. Denken wij. Dat dat volgens sommigen lijdt tot een gebrek aan spraakmakendheid en urgentie, ach, zo erg is dat toch ook weer niet? Want we doen dat graag, dat vinden we leuk. En we hopen dat jullie, ons door de jaren heen, ook nog steeds lief zijn blijven vinden. Daarom hebben we ooit de concertagenda ingebakken bij File Under en waren we een van de eerste sites (zo niet de eerste) in Nederland die Spotify faciliteerde voor haar lezers.
Om ons heen verandert de muziekindustrie als een razende en natuurlijk letten we daar op en passen ons aan. Voor zover als dat dat past bij ons zelf. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je niet snel het idee zult krijgen dat we een reclamezuil zijn voor platenmaatschappijen of promotors, al beseffen we zelf ook best dat wij (en dus jullie) voor een deel bestaan bij hun welwillendheid File Under van verse aanwas aan muziek te voorzien. Wij merken dus maar al te goed dat niets meer vanzelfsprekend is. Zo kunnen we jullie vaak niet meer trakteren op de foto's die we jullie zouden willen voorschotelen. Dat ligt niet aan ons, wij willen dat wel. Hier zijn andere krachten in het spel waar wij geen invloed op hebben en ook geen invloed op willen hebben. Voor cd-recensies geldt hetzelfde. Er is een boel dat ons niet meer bereikt waardoor we met grote regelmaat zelf de knip trekken. Ook dat is niet erg, want de koekenbakkers die File Under vullen zijn vooral muziekliefhebbers. Dat is namelijk nog zoiets dat afgelopen tien jaar niet veranderd is. Gelukkig maar.
Wat zeg je? Na tien jaar is het tijd voor een feestje? Wellicht gaat dat wel sneller gebeuren dan je denkt. Aan de andere kant, we bivakkeren graag in de luwte. Hopelijk neemt niemand ons dat kwalijk.

16 reacties

 1. JayJay

  Hulde. Ik lees jullie al jaren, soms meer, soms minder, en ik heb zelfs wat reviews voor jullie geschreven in een wat verder verleden, en ook al opereren jullie in de luwte, jullie zijn toch een van de fijnste muziekblogs die er zijn en de constante factor in het immer veranderende wereldwijdeweb! Proficiat!

 2. Metalmakker

  Nice jongens. Gefeliciteerd. Van mij hoeven hier niet meer foto’s op hoor, ik kom hier voor de recensies. Mag ik na 10 jaar een tip geven, want er is 1 ding waar ik gek van word. Kunnen jullie e.e.a niet zo instellen dat klikken op een link een nieuw tabblad opent? Je moet steeds weer terug naar Fileunder klikken als je een link volgt. Zo irritant!

 3. Metalmakker

  hahaha, webrichtlijnen. Wat een onzin Hans. Daar staat waarschijnlijk ook dat je op fora beter je naam boven een stukje kan hebben staan dan er onder, want die reactie was niet van Sander maar van mij. Dat niet iedereen het fijn vindt dat een ander tabblad opent is niet mijn probleem. Ik denk dat ik bij de meerderheid hoor. Als je dus op een audio of videolink klikt (waarom moet IK ZELF ctrl vasthouden daarvoor als dat automatisch kan) dan begint bijvoorbeeld een muziekje te lopen op youtube. Ik kan dan niet doorlezen op Fileunder, want die staat niet meer open. Teruggaan kan ook niet, want dan stopt de muziek. Dus. Niet handig.

 4. Arno

  Geen linkjes die automatisch in een nieuw tab openen graag! Ik vind automatisch openende vensters en tabbladen helemaal niet handig. En als ik dat een keer toch wil dan kan ik daar gewoon simpel ZELF voor kiezen.

 5. Metalmakker: die Webrichtlijnen zijn heel wat nuttiger dan je denkt. Bovendien gaat het niet zozeer over wat iemand wel of niet fijn vindt, maar of iedereen met elke browser en elk besturingssysteem fatsoenlijk gebruik kan maken van een site. Daarbij betreft het ook bijvoorbeeld mensen met een visuele handicap. Het moet ook voorkomen dat je een site alleen maar fatsoenlijk kunt bekijken met bijvoorbeeld Internet Explorer, iets wat nog niet zo heel lang geleden regelmatig voorkwam.
  Dat ik nou net dat regeltje over niet openen in een nieuw venster wat minder geslaagd vind, is een tweede. Theoretisch is er inderdaad een prima oplossing met de Control-toets, in de praktijk kent en gebruikt bijna niemand die truc.

 6. Jaco

  Hulde. Ik lees jullie al jaren, soms meer, soms minder, en ik heb zelfs wat reviews voor jullie geschreven in een wat verder verleden, en ook al opereren jullie in de luwte, jullie zijn toch een van de fijnste muziekblogs die er zijn en de constante factor in het immer veranderende wereldwijdeweb! Proficiat!
  Gefeliciteerd! Ik lees u graag. [Lolbroek! Dokkum als hoofdstad van Nederland. Vriendelijke groet, het FileUnder-spamfilter :)]
  Ga zo door! Ik verheug me nu al op de File Under tijdens de puberteit.
  Jaaaaa! Hoeraaaa! Tien jaar is superlang. Hoppa.
  Hieperdepiep, en ga zo door!
  Nice jongens. Gefeliciteerd. Van mij hoeven hier niet meer foto’s op hoor, ik kom hier voor de recensies. Mag ik na 10 jaar een tip geven, want er is 1 ding waar ik gek van word. Kunnen jullie e.e.a niet zo instellen dat klikken op een link een nieuw tabblad opent? Je moet steeds weer terug naar Fileunder klikken als je een link volgt. Zo irritant!
  Van harte met deze voor voor online begrippen lange geschiedenis!
  Wat betreft de tip van Sander: je kunt links zelf in een nieuwe tab of venster openen via je rechtermuisknop of via Ctrl + klikken. Niet iedereen vindt automatische nieuwe tabs fijn. Daarom wordt dit in richtlijnen voor toegankelijkheid afgeraden (http://www.webrichtlijnen.nl/richtlijnen/webrichtlijnen-1/r-pd-8-140).
  Gefeliciteerd! Ik kom hier al zo lang ik mij kan heugen, op naar de 20 jaar!
  hahaha, webrichtlijnen. Wat een onzin Hans. Daar staat waarschijnlijk ook dat je op fora beter je naam boven een stukje kan hebben staan dan er onder, want die reactie was niet van Sander maar van mij. Dat niet iedereen het fijn vindt dat een ander tabblad opent is niet mijn probleem. Ik denk dat ik bij de meerderheid hoor. Als je dus op een audio of videolink klikt (waarom moet IK ZELF ctrl vasthouden daarvoor als dat automatisch kan) dan begint bijvoorbeeld een muziekje te lopen op youtube. Ik kan dan niet doorlezen op Fileunder, want die staat niet meer open. Teruggaan kan ook niet, want dan stopt de muziek. Dus. Niet handig.
  Geen linkjes die automatisch in een nieuw tab openen graag! Ik vind automatisch openende vensters en tabbladen helemaal niet handig. En als ik dat een keer toch wil dan kan ik daar gewoon simpel ZELF voor kiezen.
  Oja en GE-FE-LI-CI-TEEEEERD!!!!
  @Metalmakker
  In firefoxf kan ik linkjes in nieuw tabblad openen door scrollwieltje in de klikken. Werkt prima.
  @File Under
  Hulde! Proficiat enzo!
  Metalmakker: die Webrichtlijnen zijn heel wat nuttiger dan je denkt. Bovendien gaat het niet zozeer over wat iemand wel of niet fijn vindt, maar of iedereen met elke browser en elk besturingssysteem fatsoenlijk gebruik kan maken van een site. Daarbij betreft het ook bijvoorbeeld mensen met een visuele handicap. Het moet ook voorkomen dat je een site alleen maar fatsoenlijk kunt bekijken met bijvoorbeeld Internet Explorer, iets wat nog niet zo heel lang geleden regelmatig voorkwam.
  Dat ik nou net dat regeltje over niet openen in een nieuw venster wat minder geslaagd vind, is een tweede. Theoretisch is er inderdaad een prima oplossing met de Control-toets, in de praktijk kent en gebruikt bijna niemand die truc.
  En ook van mij een hartelijk gefeliciteerd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven