Beth Orton – Sugaring Season

Beth Orton - Sugaring SeasonAlsof ze nooit weggeweest is. Zo klinkt het wanneer ik de eerste tonen hoor van Sugaring Season, de vijfde cd van de Engelse singer-songwriter Beth Orton. Toch duurde het zes jaar voordat Orton weer wat van zich liet horen. In die stille jaren kreeg Orton een dochter die ze alleen opvoedde en kwam ze huidige echtgenoot, muzikant Sam Amidon, tegen met wie ze in 2011 een zoon kreeg. Hoewel het vertrouwd klinkt is er wel wat veranderd. Gebleven is de mooie, markante en eigenzinnige folkstem van Beth Orton die je uit duizenden herkent. De invloeden uit de elektronica, die ze vanaf haar doorbraakplaat Trailer Park uit 1996 vermengde met haar folkachtige liedjes, zijn op Sugaring Season geheel verdwenen. De tien liedjes klinken warm en puur en zijn akoestisch van toon, wat mede te danken is aan de band, waarin grootheden als drummer Brian Blade en gitarist Marc Ribot meespelen. Sugaring Season staat voor het seizoen waarin esdoornen worden getapt, de siroop wordt ontdaan van haar bitterheid en er uiteindelijk 'maple syrup' overblijft. Het is een metafoor voor de liedjes die ook allemaal een soort levensproces weergeven. Het is de meest volwassen plaat van Orton geworden, die als zangeres en gitarist gegroeid is. Sugaring Season bevat met “Candles”, “Something More Beautiful” en “Mystery” drie van de mooiste liedjes die ze ooit maakte en is als geheel een prachtige folkplaat geworden. Beth Orton klinkt op Sugaring Season alsof ze zichzelf op 41-jarige leeftijd nu echt gevonden heeft.


mij=Anti

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven