The Tragically Hip – Now for Plan A

The_Tragically_Hip_-_Now_for_plan_A.jpgStorm riep het al: schrijven over je favoriete band kan een linke bedoening wezen. Het schrijven over plaatjes is dat überhaupt, want hoe objectief is een recensent nu eenmaal. Maar daarover gaan we het een ander keertje hebben. Deze favoriete band is The Tragically Hip, dat zal genoegzaam bekend zijn. Ik heb mijn liefde voor die band hier regelmatig beleden. Vanaf de Up to Here-tour (1991) heb ik ze gezien op iedere tour waarbij Europa werd aangedaan. Vooral het optreden dat ik zag in Hengelo is legendarisch, want het wordt voor altijd gememoreerd in “At the 100th Meridian”. Vraagt u wederom Storm naar de details. Het eerste dat opvalt als ik de nieuwe plaat Now For Plan A draai, is het geluid. Het klinkt veel opener en helderder dan de vorige platen. The Hip is in Canada nog steeds erg groot en op de vorige twee platen wilde de Canadese producer Bob Rock samen met The Hip “The Great Canadian Record” opnemen. Of dat gelukt is, dat laat ik aan u, maar ik ben wel blij met het nieuwe geluid. Het klinkt iets intiemer en laat vooral de gitaartandem Bobby Baker/Gord Sinclair goed naar voren komen. Plan A is hiermee meer een gitaarplaat geworden dan de vorige platen en dat vind ik voor de afwisseling wel eens erg fijn. Vooral ook omdat Gordon Downie altijd een goede wedstrijd speelt en daarom soms de focus bij het vernuft van Baker/Sinclair weghaalt. Ook de toevoeging van Sarah Hammer in The Lookahead laat weer een andere kant van The Hip zien. And Now For Plan A is geproduceerd door Gavin Brown en is een stap in een andere richting dan de vorige platen (met Rock). Door het opener, maar intiemere geluid, terug lijkt te grijpen op klassiekers als Day For Night en Trouble in the Henhouse. Het is in ieder geval een plaat die al luisterend groeide van “mwaoh”, naar “hey, dit klinkt interessant en dat is eigenlijk ook een mooi nummer”. En die groei is nog niet voorbij. Waarmee The Tragically Hip na 25 jaar nog niets aan relevantie verloren heeft. Puike plaat!


mij=MapleMusic

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven