Xyce – Mosaik

Xyce - MosaikEigenlijk had ik vorige week een knoop doorgehakt: er wordt tegenwoordig zó ontzettend veel leuke muziek op Bandcamp, Beatport en Soundcloud gekwakt zonder dat er een fysieke cd van uitkomt, dat er eigenlijk geen beginnen aan is om alles te recenseren wat ik leuk vind. Het irritante is bovendien dat als je een mp3 wil kopen via Bandcamp, dat je dan moet betalen met een creditcard of met minstens even band- en klantonvriendelijke Amerikaanse betaalsystemen als Paypal. Waarom zou ik daar als recensent dan aan meewerken? Nou, omdat ik de band zelf bijvoorbeeld wel degelijk kan steunen. Neem Xyce, de geniaal vrolijke 8-bit/chiptuneband uit Groningen die eigenlijk bestaat uit Xylo (Tom Offringa) en Cerror (Roel Heerspink). Als je op xyce.nl kijkt en ze een mailtje stuurt, blijk je voor 7 euro dus gewoon een cd te kunnen kopen, inclusief verzendkosten. Krijg je er nog een vrolijke sticker bij! En Mosaik is nou eenmaal een prima plaat. Op de voorgangers Un peu de douceur en Biscuit is evenveel te beleven, maar op dit derde album hoor je wel hoe de ervaring zich samenbalt. Geen wonder dat ze onlangs in het voorprogramma van Slagsmalsklubben stonden. Er bestaat zoveel goede 8bit-netlabels met gratis downloadbare muziek dat je er voor elke dag van het jaar al een Eindbaas-feest mee zou kunnen vullen. Het probleem is dat je als muzikant dan bizarre (goede!) coveralbums als Pretty Eight Machine moet gaan maken om nog op te vallen in die overvloed. Zoiets geks doet Xyce niet, en dat vind ik er mooi aan. Qua power doet Mosaik overigens echt niet onder voor de vele chiptune-concurrenten, ook die uit Japan niet. Enkele liedjes hebben slimme modulatie. “Coureur” had qua songstructuur zo een gitaarliedje kunnen zijn. Het bliept en vonkt dat het een lieve lust is. In “Hiver Froid” zitten zelfs Elmo-gilletjes! Elk moment een Xyce-moment!


mij=Eigen beheer

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven