Mavis Staples – One True Vine

Mavis Staples - One True VineEen match made in heaven. Beter kan ik de samenwerking tussen Jeff Tweedy en Mavis Staples niet omschrijven. De frontman van Wilco produceerde in 2010 al Staples’ album You Are Not Alone. Dat bleek een gouden greep te zijn en zodoende nam Tweedy voor Mavis Staples’ dertiende soloalbum, One True Vine, weer plaats achter de knoppen. Het moge duidelijk zijn dat de inmiddels 74-jarige telg van de beroemde Staple Singers muziek met een missie maakt. Mavis Staples bezingt haar liefde voor de Heer in bijna alle liedjes en doet dat met een overtuiging die niet opdringerig is. In de gospelmuziek van nu gaat het dikwijls om het zo hard en vaak mogelijk schreeuwen van de boodschap en niet of nauwelijks om de muziek. Zo niet bij Mavis Staples. Haar donkere en gruizige stem, en natuurlijk haar leeftijd, laten horen dat ze alles al een keer heeft meegemaakt en dat ze staat voor wat ze zingt. Jeff Tweedy maakt van haar geen schreeuwerige gospelzangeres, maar houdt het sober en ingetogen. En dat werkt. Staples trekt de prachtige Low-song “Holy Ghost” geheel naar zich toe, swingt in de Funkadelic-cover “Can You Get To That” en blinkt uit in “Jesus Wept” en “One True Vine”, twee van de drie songs die Tweedy voor haar schreef. Op dit tweede album onder de leiding van Jeff Tweedy komen blues, gospel en soul smaakvol bij elkaar. Mavis Staples hoeft nog lang niet met pensioen en kan met One True Vine jong en oud voor zich winnen met haar prachtige songs die goed genoeg zijn om ook niet-gelovigen te overtuigen.


mij=ANTI

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven