sMTvUz – Best Of

sMTvUz - Best OfJongeren van Nederland, vroeger had je nog een echte krakersscene zonder dreadlock-Polen en -Portugezen met schurftige hondjes. Maar al te vaak waren kraakpanden autonome bolwerken waar niet-gangbare muziek en kunst vandaan kwam. Soms een hoop onzin en soms een tomeloze experimenteerdrift met minimale middelen. sMTvUz is een ‘best of’-verzamelaar van de samenwerking tussen bands als MTVS en Zombies Under Stress. Het zijn brute industriële collages waar in de jaren tachtig van de vorige eeuw bands als SPK, Mekanik Kommando, Einstürzende Neubauten, The Klinik, Zvuki Mu, à;GRUMH.. en Test Department behoorlijk groot mee werden. Wat de gemeenschappelijke deler is van alle bovengenoemde bands is het gevoel van onbehagen dat onherroepelijk samenging met het decennium van de ‘eighties’. Overal bekruipt een beklemmend, ongemakkelijk gevoel alsof ze voortdurend de intrede van onuitgenodigde insecten en bacteriën muzikaal willen begeleiden. Alsof iedere dreiging er één teveel was. Het zijn de manische suizen en ruisen in je hoofd waarbij innerlijk geluk ver te zoeken was. Bij de een begon dat al bij de dagelijkse dreiging van een nucleaire oorlog, bij de ander bij een absoluut wantrouwen tegen alles en iedereen. In een tijd dat mensen nog niet konden opgaan in de anonimiteit van bombastische housebeats, begaf men zich in ‘de underground’ voor hun eigen ‘wow’-ervaringen. SMTvUz geeft op briljante wijze een tijdperk weer dat ooit was, een klein geluidsdocument.


mij=Clearspot/Flipside/Zesde Kolonne

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven