Marine Lights – On The Long Wave

Marine Lights - On The Long WaveGroter had het contrast in de Arnhemse Waaghals niet kunnen zijn op Record Store Day. Eerst de frisse energieke jonkies van The Afterpartees en hierna de mannen van Marine Lights met hun levenservaring en ingetogen sound. Een even groot contrast was er in Kroese, afgeladen met Blaudzun rond 17.00 uur en een handjevol dat een half uur later naar Marine Lights was blijven kijken. Goed, voorman Roeland van Niele (ex-Gitbox!) heeft niet zo´n prachtige bril als Johannes Sigmund, maar muzikaal doet hij niet voor hem onder. Bovendien moeten zij het beiden hebben van de emotie, hoewel Marine Lights het net wat kleiner houdt. Eigenlijk had ik niet verwacht nog weer wat van Van Niele te horen na de opheffing van Gitbox!, maar plots (voor mij dan) was er weer een band met een heuse cd. Marine Lights kent in totaal vijf leden en op het album On The Long Wave nog enkele gastmuzikanten waaronder Sebastiaan van Bijlevelt (Okieson). De tien tracks liggen in het verlengde van Gitbox!: ingetogen, lo-fi, maar bovenal van melancholieke kracht. Negen zijn van eigen hand en een (“New Tea”) is een cover van Michael Hurley. Voor de productie en mix tekende naast Van Niele ook John Morand (Sparklehorse / Cracker). Toen ik thuis na het optreden de cd draaide, kon ik tevreden concluderen dat het album niet onderdoet voor het optreden. Bovendien komt een liedje als “Winter Shaker” met zijn prachtige gelaagdheid en het pianospel van Nico Huijbregts dan helemaal tot zijn recht. Of luister eens naar het sublieme psychedelische “The Weirdness”. Oef! Marine Lights kon wel eens een van Arnhems grote muzikale geheimen blijven, maar On The Long Wave is wat mij betreft een van de sterkste platen van eigen bodem van dit jaar. Ze zijn overigens geselecteerd voor de Popronde 2014. Hopelijk worden ze bij jou in de buurt geboekt en ben je dan zo verstandig om ook gaan te kijken. En snaveltjes dicht dan!


mij=Kletter Recordings/Waaghals

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven