Zea – The Swimming City

Zea - The Swimming City.jpgArnold de Boer mag dan de laatste tijd vooral te horen zijn als zanger van The Ex, zijn band Zea bestaat nog wel degelijk. The Swimming City is de vijfde plaat sinds het prachtige debuut Kowtow To An Idiot uit 2000. Toen, veertien jaar geleden, nog een echte band, later een duo, maar sinds twee platen staat Zea gelijk aan Arnold de Boer. De jachtige, soms lekker schots en scheve ritmes zijn gebleven, net als de bliepjes, de samples en de geluidsflarden. Maar het ADHD-geluid wordt langzamerhand ingeruild voor meer rust en ruimte in de nummers. Opener “Sub Specie Ludens” klinkt nog als vanouds, net als de twee daarop volgende tracks. Maar “1, 2, 3, I Saw The Devil Cry” klinkt als een oud folknummer, opgenomen in de jaren dertig, met in plaats van een gitaar, banjo of piano, een voorwereldlijke synthesizer als begeleiding. “De Zwemmende Stad” is een sociologisch-muzikaal experiment: het verhaal van een Marokkaanse Amsterdammer die terugkeerde naar Mokum. Inclusief een cheesy trompetcitaat “Tulpen Uit Amsterdam”. “Ik Ken Der Net By” is een emotioneel Friestalige – De Boers moerstaal – nummer over zijn ouders, akoestisch opgenomen. En ook dat blijkt Arnold de Boer goed te kunnen.


mij=Makkum Records / Clear Spot

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven