Ruth Koleva – Ruth

Ruth Koleva - RuthAls ik Bulgarije nou ergens niet mee associeer dan is het met dampende, zwoele Amerikaanse soul, r&b en jazzy hiphop. Ruth Koleva, oorspronkelijk Bulgaarse maar sinds jaar en dag woonachtig in Amsterdam bewijst dat er zoiets als Rhythm & Bulgary bestaat. Met Vincent Herbert en drummer Richard Spaven (Guru, Flying Lotus) schreef ze een relaxed pompende soulplaat met vleugjes funk, laidback-hiphopgrooves en Ronald Snijders-fusion. Daar past de zalvende stem van Koleva goed bij. Ze moet alleen wel volume zien te kweken. Want, de kans bestaat dat als de nieuwigheid van dit album er af is, dat de verveling de kop op kan steken. Om de luisteraar dan te blijven boeien is het noodzaak dat Ruth Koleva met haar stem de dynamiek aftast en niet blijft hangen op halve kracht op lijzig volume met wat kortstondige uithalen. Koleva heeft nog de neiging om zich achter het instrumentarium en de productie te verschuilen. En, volgens mij is dat niet nodig. Die onzekerheid moet eruit. Volgend jaar wil ik een zelfbewuste Ruth horen die van a tot z de gehele plaat en band draagt met haar vocalen. Dat is haar op Ruth voor de helft gelukt. Ik denk alleen dat ze tot meer in staat is dan ze laat horen. Ik proef nog teveel reserves.


mij=Fat Beats

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top