Amartey Hedzoleh – Kukurantumi

Amartey Hedzoleh - Kukurantumi.jpgHoewel de informatie op IMDB minimaal is, kun je de film Kukurantumi – The Road to Accra op YouTube in zijn geheel bekijken. Het is een West-Afrikaanse film over armoede, migratie, de verwarring van de grote stad en schijnt een Ghanese filmklassieker te zijn. Ergens na 1.12.30 zie en hoor je een cameo van Amartey Hedzoleh, die de soundtrack voor deze tragikomedie schreef en inspeelde. Al in de jaren zestig speelde hij in Psychedelic Aliens en later in Hedzoleh Soundz. Hedzoleh leverde in 1983 keurig de soundtrack van de film in bij filmmaker King Ampaw en ging toen iets bijzonders doen. Hij trok zich terug in de studio en nam de soundtrack nog een keer op, aangevuld met veel extra nummers. De tapes hiervan bleven tot vorig jaar onaangeroerd. Het geluid blijkt soms wat blikkerig en een beetje kaal te klinken. De tapes zijn gerestaureerd – dat zal ongetwijfeld een deel van de verklaring zijn – en uiteraard waren het de jaren tachtig waarin de tracks zijn opgenomen. De mix van Ghanese highlife en stampende bluesrock werkt wel. De ene keer klinken Hedzoleh en zijn bandleden jubelend, dan weer vuig en rockend. Chop Time Music brengt een selectie van deze opnames uit en je vraagt je vooral af waarom het maar een selectie is.


mij=Chop Time Music / Clear Spot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top