Glen E. Friedman – My Rules

Glen E. Friedman - My RulesHet mag weleens gezegd worden, de File Under-fotografen leveren topwerk af. Muzikanten op de gevoelige plaat (of nu de sd-kaart) vastleggen is, met name door een grootheid als Anton Corbijn, uitgegroeid tot een gevestigde kunstvorm. En terecht. De Amerikaan Glen E. Friedman was vooral in de underground van de jaren tachtig een fenomeen. De vroege hardcorepunkers en hiphop-helden wist hij op fantastische wijze, direct en confronterend, zonder franje en poespas, vast te leggen. Twintig jaar na het iconische boek Fuck You Heroes is er nu dan My Rules, een lijvig koffietafelboek met een carrièreoverzicht waar je u tegen zegt. Glen begon midden jaren zeventig zijn skateboardende maatjes aan de westkant van Los Angeles (Venice, Dogtown en omstreken) op de foto te zetten. En die maatjes werden hele groten in de skateboardwereld. Voor de kenners: namen als Tony Alva, Stacy Peralta en de onlangs overleden Jay Adams zeggen genoeg. Maar laten wij ons op de muzikanten concentreren. Fantastische foto’s van grootheden uit de punk als Black Flag met een piepjonge Henry Rollins, Suicidal Tendencies (wier epische debuut-LP hij en passant ook nog produceerde)en Minor Threat worden afgewisseld met hiphoppers als Public Enemy, Run DMC en The Beastie Boys. Soms geposeerd, soms live in actie, soms zelfs in het oefenhok, Friedman staat er bovenop en legt het onverbiddelijk vast. Voor iedereen die ook maar iets met deze stromingen heeft is dit boek wel een echte must have. Opvallend is dat het leeuwendeel van de foto’s meer dan twintig jaar oud is. Behalve wat recente foto’s van de Occupy-beweging in New York lijkt het alsof Friedman zijn kruit al lang geleden heeft verschoten. Dat mag de pret echter niet drukken voor de liefhebber!


mij= Rizolli

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top