Bob Dylan & The Band – The Basement Tapes – RAW

Bob Dylan & The Band - The Basement Tapes - RAW.jpgThe Basement Tapes waren niet het resultaat van een jamsessie in het kluizenaarshol van een vermoeide muzikant, maar werden over een periode van een aantal maanden in 1967 op drie verschillende plekken opgenomen. Toen eind 1967 John Wesley Harding, Bob Dylans rootsalbum, uitkwam, – akoestisch in een tijd van psychedelische idioterie – was duidelijk wat er in die kelder gebeurd was: de sessies waren de repetities, deze plaat het examenwerkstuk. Intussen had zich een mythe ontwikkeld rond het huis Big Pink, waar de meeste van de opnames plaatsvonden: er bleven maar illegale opnames de markt opstromen. Acht jaar later mocht Robbie Robertson de tapes uitzoeken, oppoetsen en bijwerken en werden ze als The Basement Tapes een album, iets wat nooit de bedoeling is geweest. Bijna dertig jaar later verschijnt een nieuwe selectie nummers, teruggebracht in mono en ontdaan van alle later ingespeelde stukken. The Basement Tapes RAW – deel 11 in Bob Dylans The Bootleg Series – is een samenvatting van de sessies, The Basement Tapes COMPLETE een boxset met alle 138 stukken (en zelfs fragmenten) die opgenomen zijn. In openingsnummer “Open The Door, Homer” zingt Dylan ‘Take care of your memories, you cannot relive them’. Deze nieuwe versie lijkt daarvoor de illustratie te moeten zijn. Rauw, basaal, met veel valse zang en soms hemelse samenzang, vrolijke, spontaan verzonnen teksten en jams, maar ook een prachtig document van de zoektocht naar de bronnen van de Amerikaanse muziek.


mij=Columbia / Sony Legacy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top