Hed P.E. – Evolution

Hed P.E. - EvolutionEind jaren negentig schoten in navolging van de crossoverbands als de Red Hot Chili Peppers, de genre-explosies in de hiphop en nieuwkomers als Sublime, de kruisbestuivingen als paddenstoelen uit de grond. Hed P.E., Ill Nino, Limp Bizkit en P.O.D. waren de hemelbestormers van toen. Inmiddels zijn slechts de oerleden Jahred en Mawk nog over en is Evolution alweer het tiende wapenfeit van de band uit Californië. Het zal een Amerikaans dingetje zijn dat ik waarschijnlijk nooit zal begrijpen. Maar vele crossoverbands trappen bij voorbaat al in een soort marktsegmentdenken dat nooit lang stand houdt. Daar bedoel ik mee dat een band die metal koppelt aan hiphop en reggae automatisch voor tweederde zijn focus legt op een alternatief gekleurd Amerikaans publiek waarvan de band samen met de platenmaatschappij weet dat daar nauwelijks grip op te krijgen valt. Het is zoiets als dat de gemeente Haarlem voor haar citymarketing- en toerisme-activiteiten zich wilde richten op 1% van alle Chinezen. Dat staat leuk op papier, maar het is absoluut niet realistisch en haalbaar. Beter is om net als Bad Brains en Rage Against The Machine om je boodschap net zo lang aan te scherpen totdat het kernboodschappen zijn die 100% betrouwbaarheid en geloofwaardigheid met zich meedragen. De invulling op muziek dient dan alleen maar als bekrachtiging van wat je te melden hebt, ongeacht voor wie. Het komt over en dat is wat telt. Ook op dit tiende album wil Hed P.E. teveel. Als ik om een winterschilder vraag, dan wil ik van de man niet horen dat hij ook meubels kan maken. Dan wil ik iemand die alles van verf en van schilderen weet, mij kan adviseren en een scherpe offerte neerlegt. Deze plaat van Hed P.E. is een van de betere van de band, maar ben ik overtuigd om de band live te gaan zien en deze CD te kopen? Nee, niet bepaald.


mij=Pavement/PHD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top