Reigning Sound – Shattered

Reigning Sound - ShatteredThe Oblivians zijn een grote naam in het hedendaagse garagerocklandschap. Een van de zijprojecten is het door Greg Cartwright aangevoerde Reigning Sound. Het was qua releases stil rond hen sinds 2009, het jaar waarin hun laatste album Love & Curses verscheen. Wel werd er een nieuw contract bij een platenmaatschappij (Merge Records) getekend en werd – ook niet onbelangrijk – zo ongeveer de hele line-up vervangen. Dit nieuwe bloed heeft Reigning Sound goed gedaan, want de band speelt minder rommelig en het geluid waaiert nu veel meer uit. Uiteraard is er nog wel iets van het oude garagerockgeluid over. Zo is er muzikaal een knipoog naar – wie anders – de roemruchte The Sonics in opener “North Cackalaky Girl”. Maar verder heeft de plaat veel meer soul gekregen. Dat lijkt met de thuisbasis Memphis een logische stap, maar niet eentje die logisch was in Cartwrights carrière. Hij toog nu zelfs naar de Daptone-studios. Hij lijkt soms qua stemgeluid en sound de nieuwe Van Morrison, en dan zoals deze knorrepot ten tijde van Them klonk. Zoals goed te horen is in “Starting New”. Op andere momenten lijken de Stones met hun geluid ten tijde van hun beste album ever Exile On Main Street hun invloeden overgedragen te hebben. Luister bijvoorbeeld eens naar “My, My”. Shattered klinkt door al die referenties als een oude muzikale schat die net ontdekt is. Er is echter niets ouds aan Shattered. Dit is 2014. Met deze release is Reigning Sound bovendien meer dan zomaar een zijproject.


mij=Merge/Konkurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top