Bear's Den – Islands

Bear's Den - IslandsDe Britse producer Ian Grimble, toetsenist Ben Lovett en drummer Kevin Jones richtten in 2006 het platenlabel Communion Records op. In de bijna tien jaar dat het label nu bestaat bracht het albums uit van uiteenlopende artiesten als Tennis, Manic Street Preachers en Ben Howard. Twee van de drie eigenaren maken zelf ook verdienstelijk muziek. Ben Lovett is wereldberoemd geworden met Mumford & Sons, Kevin Jones vormt samen met Andrew Davie en Joey Haynes het indiefolktrio Bear’s Den. Hoewel de beide bands gelijkenissen hebben kun je ze niet over één kam scheren. Grofweg kun je zeggen dat Mumford & Sons de extraverte kant van de indiefolk vertegenwoordigen en Bear’s Den de introverte kant. Na twee EP’s uit 2013 is Islands het debuutalbum van het trio. Verwacht geen meezingers voor bij het kampvuur van Bear’s Den, de tien liedjes op dit debuut graven veel dieper en zijn meer geschikt voor de late avond in een intieme setting. Qua sfeer ligt het in de lijn van de dromerige folk van Bon Iver en pop van Snow Patrol. Soms heel mooi ingetogen, zoals in het op het bekende bijbelse thema geïnspireerde “Isaac” en “Above The Clouds Of Pompeï”, maar ook iets uitbundiger in het met blazers eindigende “Elysium” of in “Think Of England” met een jaren tachtig gitaarriffje. Islands is een sterk debuut van Bear’s Den en biedt een meer inhoudelijke variant van de indiefolk. Zeker heel erg mooi en goed, maar soms iets té netjes en degelijk. De beer mag van mij meer losgaan.


mij=Communion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top