Shabazz Palaces – Lese Majesty

Shabazz Palaces - Lese MajestyIshmael Butler van Digable Planets is als Palaceer Lazaro terug met zijn tweede Shabazz Palaces-plaat. Nog meer dan voorganger Black Up heeft de man uit Seattle alle structuren en conventies losgelaten. Eigenlijk is Lese Majesty een grote opsomming van termen, tonen en woorden geworden. Daar mag je zelf wat herkenningspunten uithalen en je eigen verzinsels van brouwen. Butler pakt een beat, een pakkende sample en in vierkwartsmaat verschuift elk palet lichtjes naar een ander gevoel en kleurstelling. De funky breaks zijn ingeruild voor computerbliepjes en de jazzy hooks voor esoterische soundscapes. Butler lijkt maar te willen zeggen dat elk volk met zijn eigen cultuur door jou wordt herkend vanuit je eigen waarden en normen. Je pikt op wat je waardevol voor jezelf acht. En je stoot net zo makkelijk af wat je niet denkt te kunnen gebruiken. Het levert fricties op, want qua moreel besef kun je niet uitleggen wat voor jou aantrekkelijk is en wat niet. Shabazz Palaces houdt je een spiegel voor. Waar baseer je jouw persoonlijke waarden op en hoe open ga je andere ideeën, benaderingen en culturen tegemoet? Lese Majesty is een knap staaltje psychologische triphop 2.0. met ‘stream of consciousness’-raps. De invulling en waardering is aan jou.


mij=Sub Pop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top