David Ahlen – Selah

David Ahlen - SelahOuders: ze bepalen, of je wilt of niet, hoe jij in het leven staat. Je kunt je tegen ze afzetten, maar het kan ook zijn dat ze je levensroute bepalen. In het geval David Ahlen is er sprake van het laatste, zijn ouders waren lid van de zogeheten Jesus People en zijn vader werd zelfs priester. De locatie waar zich dit afspeelde is Zweden. Toen zoon David Ahlen groot was en zelf een gezin had, trok hij met zijn familie naar een klooster in Gotland alwaar de nummers voor het album Selah opgenomen werden. Deze opnames waren al in 2013 beschikbaar als download, maar nu ook op een échte geluidsdrager. Het Nederlandse label Volkoren pikte hem en zijn muziek op. Niet vreemd dat dit juist dit label is, want er is bij hun musici vaak een link met het geloof. Ahlen heeft in zijn songs Jezus als hoofdthema, maar denk hierbij niet dat het dak van de kerk zal vliegen. Selah is heftig materiaal: zwaar, somber van toon en minimalistisch van instrumentarium. Het is daarnaast bijzonder wat instrumenten betreft, zo is er een harp in de opener “Linger”. Het kan zijn dat het komt doordat ik het al had gelezen, maar het geluid is apart: ruimtelijk. Het past helemaal bij de stichtelijke sfeer. Mocht je de teksten qua inhoud al trekken ‘how I love the way you fill me with heat and Jesus electricity’ – er staat zelfs een psalm op -, dan blijft de muziek over en dat is dus zware kost. Als je ze zo maar even tussendoor draait dan lijkt het na een aantal liedjes meer van hetzelfde, maar als je meer moeite doet dan is het toch allemaal wel heel origineel. Eind vorig jaar was hij nog in ons land, maar later dit jaar speelt hij nog op het religieuze Graceland Festival. Eigenlijk ben ik wel benieuwd of Ahlen de aandacht vast kan houden en de bezoekers zich er wel ‘hallelujah’ bij voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top